Na vreme sprečite opadanje kose!


Kako sprečiti opadanje kose u menopauzi
Mnoge žene u svetu pate od preteranog opadanja kose izazvanog hormonalnim promenama u menopauzi.
Činjenica je da je kosa simbol lepote i zdravlja za žene, te je gubitak veoma stresan za sve pripadnice lepšeg pola bez obzira na godine. Kod dama se razlikuju dva perioda kada se javlja opadanje kose kod žena – u dvadesetim i nakon menopauze. Rezultati nekih istraživanja pokazali su da 13% žena pati od opadanja kose pre menopauze, dok se taj procenat znatno povećava nakon ulaska u menopauzu i iznosi 37%.

Razlog opdanja kose u menopauzi?

Opadanje kose uzrokovano padom nivoa estrogena može biti dramatičan problem za žene koje najčešće imaju problema sa samopoštovanjem. Ipak, istraživanja su pokazala da se određenim promenama u svakodnevnim rutinama mogu smanjiti posledice ove nuspojave. U nastavku teksta predstavljamo vam tri jednostavna saveta koji će poboljšati zdravlje vase kose.

1. Promena ishrane

U menopauzi se usporava metabolizam i telo počinje da apsorbuje hranljive materije na drugačiji način. Stoga je veoma važno konzumirati namirnice bogate hranljivim sastojcima koji će pritom hraniti i kosu. Ishranu bi trebalo obogatiti proteinima životinjskog porekla. Stručnjaci savetuju konzumiranje mesa, ribe i sira, kao i svežeg voća i povrća. Takođe, u ishranu ubaciti pasulj, riblje ulje i miso pastu. Pored toga, uzimajte u vidu suplemenata vitamine B grupe, A, E i K, kao i gvožđe i biotin.

2. Hormonska terapija

Na tržištu postoje dostupni tretmani koji mogu da pomognu ženama koje imaju problema sa gubitkom kose. Hormonska terapija, kao što je dodatak estrogena, jedna je od opcija za sprečavanje opadanja kose. Takođe, po savetu lekara možete koristiti i druge hormonske tablete.

3. Redovni treninzi

Svakodnevno vežbanje veoma je korisno za žene koje prolaze kroz menopauzu. Redovne fizičke aktivnosti ubrzavaju metabolizam i stimulišu rad štitne žlezde, te poboljšavaju zdravlje kose i sprečavaju opadanje.

Foto: pixabay.com


Нема коментара:

Постави коментар