Top saveti za lepu i negovanu kosu!

Nega kose

Činjenica je da je zdrava i negovana kosa ukras svake žene, ali i muškaraca. S obzirom na to da postoje postoje brojne predrasude o nezi kose, u nastavku teksta proverite koje tvrdnje su tačne.


Vlažnu kosu ne treba trljati peškirom - Tačno! 
Ukoliko kosu trljate peškirom, spoljni sloj se skida te se kosa lako mrsi i gubi sjaj. Preporučljivo je da kosu zamotate u topao peškir, čvrsto stegnete i na taj način prosušite.

Topli vikleri škode kosi - Delimično tačno!
Neobloženi topli vikleri su stres za kosu, poput prevrućeg fena ili svakodnevnog ispravljanja ili uvijanja kose gvozdenom peglom ili kolmajzom. Danas sve više proizvođača oblaže svoje tople viklere slojem teflona ili pliša, koji štiti kosu. Ipak, veoma je važno da se kosa na ove viklere navija suva.

Prilikom feniranja treba uvek držati razmak - Tačno! 
Poznato je da veoma topao fen brže suši kosu, ali joj pritom oduzima vlažnost, te je čini da izgleda slamnato. Stoga, stručnjaci savetuju da treba držati odstojanje veoma toplog fena od najmanje 20 centimetara. Tanku i oštećenu kosu po mogućstvu treba sušiti mlakim fenom.

Redovno skraćivanje krajeva čini kosu gušćom - Netačno! 
Kada su krajevi sveže podšišani kosa deluje gušće. Ipak, svakodnevno friziranje iscrpljuje kosu, krajevi postaju iskrzani i kosa deluje tanje.

Biljni šamponi uništavaju sjaj kose - Netačno! 
Biljni šamponi, naročito od jojobe i karate kosi daju sjaj i elastičnost. Takođe, biljna maska koja se pravi od ulja jojobe kosi najbrže vraća sjaj.

Maska se nanosi od korena ka vrhovima kose - Netačno! 
Kosa je pri korenu zdravija, jer još nije toliko istrošena kao krajevi. Stoga, kuru za kosu ne treba nanositi na koren, već samo na ostatak kose i na krajeve.

Penu za učvršćivanje kose treba naneti po čitavoj dužini kose - Delimično tačno! 
Penu za učvršćivanje kose bi trebalo nanositi na celu delimično prosušenu kosu. Ona štiti od preterane toplote fena, daje sjaj i volumen.

Šamponi sa voćnim kiselinama štetni za farbanu kosu - Netačno! 
Šamponi sa voćnim kiselinama ne skidaju boju, već je fiksiraju. Ovi šamponi uglavnom su obogaćeni i vitaminima tako da popravljaju i štetu koju je hidrogen naneo.

Šampon mora da peni - Netačno! 
Što je pena suptilnija, šampon bolje neguje. Šamponi za suvu i oštećenu kosu  sadrže veći procenat supstanci koje kosi vraćaju prirodnu masnoću, kao što su lecitin i razna ulja. Kosa se, naravno, uprkos tome dobro pere.

Da bi kosa bila sjajna treba češljati četkom od prirodne dlake - Tačno! 
Četkanje podstiče prokrvljenost kože glave i rad lojnih žlezda. Da bi se prirodna ulja uravnoteženo rasporedila po kosi, trebalo bi da je češljate dva puta na dan. Masnu kosu treba samo češljati, a normalnu i suvu svakodnevno četkati četkom od prirodne dlake, kojom prelazite i preko vlasišta. Počnite od 20 poteza četkom, pa lagano povećavajte broj. Potezi četkom treba da budu nežni i dugi.

Hladna voda za kosu punu sjaja - Tačno!
Finalno ispiranje nakon pranja uvek treba da je hladnom vodom, jer to površinski sloj čini glatkijim. Pored toga, kosa se lakše češlja i sjajnija je, a poboljšava se i prokrvljenost glave.


Нема коментара:

Постави коментар