Koja je razlika između kloniranja i transplantacije kose?



Gubitak kose može za muškarce, ali i za žene, da predstavlja estetski problem sa psihološkim posledicama. Ipak, savremena medicina poslednjih godina se ozbiljno bavi tim problemom. Pored transplantacije AHT metodom koja se primenjuje na klinici u Beogradu, jedan od koncepta rešavanja problema ćelavosti je i najnoviji  metod kloniranja korena kose koji su britanski naučnici uspešno testirali na ljudima.

Kloniranje kose je ekstrakcija zdravih ćelija folikula dlake iz pacijenta i kultivisanje višestrukih kopija istih. Zatim se te ćelije u laboratoriji multiplikuju do milionske količine, a potom usađuju u skalp. Usađene ćelije stimulišu proizvodnju novih folikula dlake ili podmlađuju one koje su prestale da ih proizvode. Moguće je, tehnikom kloniranja kose, proizvesti neograničenu količinu vlasi.


Prednosti kloniranja kose:


*Rizik od vidljivih ožiljaka je minimalan

* Nema skrivenih neželjenih efekata

* Sama procedura kloniranja je relativno kratka

* Broj zdravih folikula u zoni donora nije ograničavajući faktor

* Efikasna je za gubitak kose kao i za alopeciju areatu

* Uspešan postupak kloniranja kose bi, teoretski, mogao dati trajne rezultate.


Po čemu se razlikuje kloniranje od transplantacije kose? 

Kloniranje, odnosno umnožavanje kose, razlikuje se od tretmana transplantacije kose. Transplantacija kose može samo redistribuirati postojeći broj zdravih folikula kose na vašem skalpu, i ova procedura podrazumeva presađivanje sa donorske regije. Kod transplantacije hirurzi mogu da uklone samo toliko folikula pre nego što gustina kose u donorskoj regiji padne na kozmetički neprihvatljiv nivo. Kod kloniranja kose koriste se postojeće folikule dlake tako da se poveća ukupan broj folikula na vašem skalpu. Kod kloniranja ne postoje teorijska ograničenja koliko puta naučnici mogu da umnože jedan folikul.

Нема коментара:

Постави коментар