Kosa sedi zbog alkohola, a ne zbog starosti!

Alkohol utiče na pojavu sedih vlasi

Poznato je da kosa postaje seda onog trenutka kada počne da gubi melanotropin – pigment koji joj daje boju. Jedan od najčešćih uzroka pojave sedih vlasi je starenje. Ipak, postoje i drugi faktori koji utiču na to kao što su: genetika, stres, loša ishrana, nezdrav način života i pojedini zdravstveni problemi.


Za proizvodnju pigmenata koji kosi i koži daju boju neophodni su proteini. Stoga, ishranu obogatite  namirnicama koje su bogate proteinima: ćuretina, piletina, žitarice u celom zrnu, soja, jaja, morski plodovi, mleko, sir, jogurt, mahunarke. Preporučena dnevna doza proteina je 0,8 grama po kilogramu telesne težine. Ovo se odnosi na odrasle, zdrave osobe. Takođe, za zdravlje kose veoma su važni  i vitamini B kompleksa.

Zaboravite kafu, alkohol i fast food

Ukoliko ne želite da imate sedu kosu pre vremena, zaboravite na konzumiranje kafe, alkohola i cigareta. Ovi faktori, osim što loše utiču na kosu, štete i vašoj koži zbog čega ona ubrzano stari. Organizam da bi bio u dobroj formi neophodni su mu nutrijenti. Ipak, ne zaboravite da pijete vodu u velikim količinama jer, ako telo nije dovoljno hidrirano, nutrijenti će teže dospeti do folikula dlake.
Zaključak: nedostatak hidratacije i hranljivih materija dovode do sede kose.

Seda kosa kao posledica stresa

Pojava sedih vlasi često je posledica anksioznosti i prevelikog stresa. Nervoza, brige, napetost i druga psihološka stanja (na duge staze) mogu dovesti do toga da naglo osedite. Pokušajte da pronađete način da kontrolišite stres. Izaberite koja vrsta relaksacije vam najviše odgovara. Pored toga, ne zaboravite da manjak sna dovodi do stresa, zato se naspavajte!

Fizička aktivnost


Dobra cirkulacija i odgovarajući protok krvi od ključne su važnosti za prevenciju sedih vlasi jer pomažu da svi neophodni nutrijenti dođu do skalpa i kose. Da biste imali dobru cirkulaciju, teme glave bi trebalo da masirate s vremena na vreme, kao i da imate redovnu fizičku aktivnost.

Foto: pixabay

Нема коментара:

Постави коментар