Da li presađena kosa opada?


U periodu od dve do tri nedelje, nakon operacije, presađena kosa će opasti, ali ćete uskoro, u roku od nekoliko meseci, primetiti novi rast kose. Nakon šest do devet meseci, veliki broj ljudi je primetio rast nove kose oko 60%. Hirurzi prepisuju lek Minoksidil, za rast nove kose. On poboljšava rast nove kose nakon transplantacije. 
Posle intervencije tj. transplantancije kose, vaš skalp može  biti veoma nežan. Nekoliko dana ćete piti lekove protiv bolova, nosićete zavoj na glavi dan, dva. Povratak svakodnevnim obavezama je moguć nakon dva do pet dana posle operacije.

Kako izgleda tok operacije?

Pre transplantacije hirurg prvo mora da očisti teme, ubrizga anestetik, kako bi umrtvio oblast u kojoj će biti uklonjena kosa. Hirurg odstranjuje traku skalpa (sa zadnjeg dela glave se uzima kosa koja zajedno sa kožom biva hirurški isecana).
Hirurški rez pravi ranu koju hirurg zatim ušije hiruškim koncem. To mesto kasnije ostavlja linearan ožiljak na koži glave korisnika i kod ove metode se to ne može izbeći. U tom slučaju možete nositi malo dužu kosu kako bi kamuflirali ožiljak.
Nakon ovoga, isečeni deo skalpa se podeli u trake, zatim u graftove, a zatim se prave rupice skalpelom na mestu gde kosa nedostaje. Nakon toga se pincetama ubacuju graftovi u rupice.

Rizici nakon transplantacije kose

Kao i kod svake operacije, rizici postoje. To uključuje krvarenja i infekcije. Što se ostalih rizika tiče, to mogu biti ožiljci i neprirodan izgled rasta nove kose. Upala i infekcija folikula može se javiti kada počne da raste nova kosa, to se zove folikulitis. Folikulitis se može ublažiti antibioticima i oblogama.
Drugi rizik koji se može javiti  je iznenadni gubitak presađene kose, koji se naziva gubitak usled šoka.
Srećom, ovakvi slučajevi su veoma retki.

Нема коментара:

Постави коментар