Anatomija kose


Od čega se sastoje dlake

Da li ste se ikada zapitali od čega se sastoji vaša kosa? Za razliku od anatomije tela, anatomija kose nije baš tako složena, ali je korisno znati koje se supstance nalaze u folikulima. Kosa sadrži ugljenik, azot, kiseonik, vodonik, sumpor i veliki broj drugih hemijskih supstanci. Kosa u proseku sadrži 10% vode. Glavni sastojak kose je KERATIN, koji čini 90% kose. Šta je keratin? Keratin je struktuisani protein koji se nalazi na gornjem sloju kože, kao i u noktima. To je molekul koji se sastoji od manjih jedinica, aminokiselina, koje imaju izgled kuglice koje vise na konopcu. Keratin je veoma izdržljiva supstanca.


Anatomija folikula

Ispod vaše kože se nalazi koren kose. Koren kose je ,,živi,, deo kose. Pored folikula dlake, koji je kao sijalica kose, koren je deo kose koji je implantiran u kožu. Svaka ,,sijalica,, sadrži dermanalne papile. One se sastoje od malih krvnih sudova. Folikul unutar kože ima unutrašnji i spoljašnji ,,omotač.,, Spoljašnji omotač dostiže do epidermisa, odnosno spoljneg sloja kože.
Vidljivi deo kose je ,,mrtav,, tj.ne sadrži krvne sudove i nerve. To je razlog zbog čega nas ne boli kada se šišamo. On se sastoji od 3 dela:
  • Modul – unutrašnji sloj, sastoji se od mekog keratina i imaju ga samo osobe sa gustom i čvrstom kosom.
  • Korteks – srednji sloj, koji kosi daje snagu, teksturu i elastičnost. On proizvodi melanin, supstancu koja kosi daje boju.
  • Kutikula – spoljašni sloj, tanka i transparentna. Kutikula se sastoji od nekoliko slojeva tankih, pljosnatih ćelija koje se preklapaju i formiraju ‘krov’. Svrha ovog sloja je da zaštiti korteks.

Нема коментара:

Постави коментар