Kako raste kosa?


Kada npr. počupate travu, možete videti da ona ima korenje i kroz taj splet korenova ona izvlači hranljive materije i vodu iz tla, kako bi preživela. Kosa je slično pričvršćena za glavu, ali ona ne prodire duboku u telo, već koža predstavlja plitko tlo za kosu. Na našoj glavi se nalazi na hiljade pojedinačnih vlasi i sve one zajedno čine kosmati deo glave. Korenovi kose se nalaze u koži.

Šta je vlas kose?

Vlas kose je dugačka cev od keratina, tvrde belančevine od koje se sastoje i nokti. Iako na prvi pogled dlaka izgleda glatko, ona je u stvari prekrivena krljuštima, kao riba. Šta je kutikula? Kutikula je sloj keratinskih krljušti, koje su vidljive pomoću mikroskopa. Ako je kosa suva i oštećena, usled prekomernog četkanja, sušenja vrućim vazduhom, krljušti se razbaruše. Da bi se vaša kosa presijavala i bila sjajna, krljušti moraju da budu glatke kao površina ogledala.

Zbog čega se kosa ne lomi pri savijanju?

Sunđerasto jezgro, koje se nalazi unutar cevaste vlasi, ne dozvoljava kosi da se lomi pri savijanju. Ispod površine kože nalazi se njen koren. Folikula je tanak omotač u kome je vlas zatvorena. Folikula ima oblik lukovice, ukorenjena je u unutrašnjem sloju kože. Ispod površine kože, blizu vrha folikule, lojne žlezde luče masti koje se, ukoliko se ne speru, nagomilavaju.

Ovako raste kosa

Ćelije u obliku prstena se nalaze na dnu svake lukovice folikula i one splet krvnih sudova snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama. One deobom obrazuju nove ćelije, koje se nagomilavaju u obliku cevi i izbijaju kroz folikulu. Vlas nastaje od mrtvih i očvrslih ćelija na unutrašnjoj strani cevi. Ćelije spoljnog sloja cevi takođe očvrsnu i umiru i na taj način stvaraju omotač. Dlaka i njen omotač su čvrsto priljubljeni dok kroz folikulu izbijaju prema površini kože. U blizini površine kože, hemijske supstance koje zidovi folikule luče, razjedaju omotač i otkrivaju dlaku koja se nalazi ispod. Dlaka, koja je sada pokrivena samo slojem krljušti, se podmazuje mašću iz lojnih žlezda. Probija se kroz kožu i izlazi napolje i na taj način postaje kosa. Kosa, ma koliko se brije i seče, uvek će nastavljati da raste.

Нема коментара:

Постави коментар