Znate li koliko je zapravo zdrava vaša kosa?

Otkrijte sami koliko je zdrava vaša kosa

Činjenica je da je zdrava kosa san svake žene koja drži do svog izgleda. Kako biste sprečili opadanje, te imali lepu i zdravu kosu, morate o njoj stalno voditi računa. Čak i zdrava kosa zahteva mnogo pažnje, a kamoli oštećena, tanka i iskrzana.


Da li vi zapravo znate koliko vam je zdrava kosa?

U kakvom je zapravo stanju vaša kosa, ne možete videti na prvi pogled. Ipak, odgovor možete pronaći lakše nego što mislite – bez da odmah trčite kod frizera. U nastavku teksta vam predstavljamo tri jednostavna načina koja će vam pomoći da vidite da li je vaša kosa u dobrom stanju ili joj je neophodna dodatna nega.

Jednostavan test sa vodom

Za ovaj test vam je potrebna čaša sa vodom i jedna ili dve dlake kose. Isčupajte jednu do dve dlake čiste kose, protrljate ih između dlanova i spustite u čašu sa 2 dl hladne vode. Ako vaša kosa pluta, mirne ste, jer to znači da je u veoma dobrom stanju. Ako se desi da potone na dno za manje od 30 sekundi znači da je spoljni deo dlake potpuno oštećen. Kada je kosa u lošem stanju, teško da ćete moći da je oblikujete po želji. Pored toga, oštećena kosa brzo bledi, te ni boja nakon fabanja nije postojana. Za rešavanje ovog problema, stručnjaci savetuju korišćenje hidratantne maske sa amino kiselinama i masnim lipidima koja će negovati spoljašnji sloj kose čineći je sjajnom, glatkom i zdravom.

Rastezanje kose

Realno stanje vase kose možete otkriti tako što ćete pokvasiti jednu dlaku i držati je prstima za oba kraja, te lagano vući ka spolja. Ako dlaka pukne nakon samo malog razvlačenja znači da vašoj kosi nedostaje elastičnosti. Znajte da zdravu kosu možete rastegnuti čak za 25% dužine pre nego što pukne. Tokom češljanja, uvijanja i farbanja, oštećena kosa lako puca.

Pregled dlaku po dlaku

Za ovaj test biće vam potrebna nečija pomoć.  Kako biste utvrdili koliko je vaša kosa oštećena, potrebno je da je detaljno, pod jakim svetlom, pregledate od potiljka ka krajevima. Ako primetite kod razdeljka kratke vlasi koje “iskaču” iz kose, to je mlada „nova“ kosa koja polako raste. Ukoliko su te vlasi oštre, nepravilne i primetno ih ima dosta, znači da je kosa oštećena i izlomljena.
Foto: pexels.com


Нема коментара:

Постави коментар