Zašto je androgena alopecija izraženija kod muškaraca?


Kod muškaraca gubitak kose napreduje mnogo drugačije nego kod žena. Skalp počinje da se proređuje sa obe strane čela, pa povrh glave. Ova dva područja se vremenom približavaju i na kraju može doći do potpune ćelavosti. Alopecija i njeni prvi znaci se javljaju kod svakog drugog muškarca do 50-te godine, dok se kod žena prvi znaci alopecije javljaju do 60-te godine života. Postoje slučajevi kada se prvi znaci alopecije mogu uočiti već u 20-tim godinama a kao početni simptom navodi se stanjivanje kose. Stanjena kosa na kraju postaje sve kraća.

Šta je androgena alopecija?

Androgena alopecija je proređivanje kose, postepeno, opadanje sve do potpune ćelavosti. Muški polni hormon uzrok je nastanka alopecije kod muškaraca, muška ćelavost. Ćelavost je nešto što se i nasleđuje a proces opadanja kose je individualan.

Faze gubitka kose

Muškarci:
  1. Ne postoje simptomi gubitka kose
  2. Povlačenje linije kose prema slepoočnici
  3. Čeono povlačenje
  4. Osrednje slepoočno povlačenje kose
  5. Povlačenje prema čelu, slabije
  6. Gubitak na vrhu lobanje, osrednje
  7. Progresivni gubitak na verteksu i na područjima slepoočnica
  8. Potpuni gubitak kose
Žene:

Kod žena se kosa proređuje po sredini skalpa, ženska ćelavost, dok sa obe strane čela kosa ostaje neproređena. Uzimanje lekova, infekcija koja je prošla, operacija, poremećaj rada štitne žlezde, post-operativna stanja, trudnoća i porođaj...sve su to stanja koja mogu dovesti do opadanja kose. Ako kosa opada zbog stresa, to nije trajno stanje i u tom slučaju kosa opada u periodu od dva do četiri meseca. U periodu hemioterapije kosa opada jače ali to je privremeno stanje i traje 1 godinu, dok se kod većine pacijenata opadanje kose zaustavi po prestanku hemioterapije.

Zašto rešavati problem opadanja kose ako je to nasledni faktor?

Izgled je bitan faktor kod većine ljudi i taj problem najviše pogađa decu i tinejdžere. Opadanje kose, alopecija, ima estetske i psihološke uticaje na ljude, koji se ispoljavaju na različite načine.

Нема коментара:

Постави коментар