Da vam kosa uvek blista: 5 namirnica koje će učiniti vašu kosu kao sa reklame!

Trikovi za lepu i sjajnu kosu bez ispucalih krajeva


Da li znate da veoma često pranje, kao i farbanje, mogu da oštete našu kosu, pa se veoma često odlučujemo za korišćenje raznih kozmetičkih preparata.
Međutim, za lepu i sjajnu kosu vrlo je važno u ishranu dodati namirnice bogate hranljivim materijama – vitaminima, mineralima i vlaknima.

Zato drage dame, ako želite lepu i sjajnu kosu, bez ispucalih krajeva, trebalo bi da u svoj jelovnik uvrstite sledeće namirnice koje će sprečiti opadanje kose i pospešiti zdravlje.

Ove namirnice sadrže sve što je potrebno za lepu i sjajnu kosu, a osim toga doprinose i njenom oporavku:

ORASI
Orasi sadrže visok nivo biotina i vitamina E koji sprečavaju oštećenje ćelija i omogućavaju prirodnu zaštitu kose. Oni su takođe bogati eteričnim uljima koja blagotvorno deluju na zdravlje kose. Orasi u svom sastavu imaju i bakar koji kao prirodni mineral ima pozitivne efekte na boju kose.

AVOKADO
U ovoj namirnici nalazi se visok nivo omega ulja koje pomaže jačanju kose. Ova tropska voćka ubrzava rast kose i daje joj sjaj.

JAJA
S obzirom na to da se prirodna struktura kose sastoji od kompleksnih proteina poznatih kao keratin, jaja su odlična za lepu i zdravu kosu jer se upravo  u njima nalazi supstanaca koja je veoma slična keratinu. Pored toga, jaja sadrže gvožđe i vitamin D koji podstiču rast kose, kao i zdrave masti koje su zadužene za njen sjaj.

ŠKOLJKE
Ova namirnica bogata je cinkom, mineralom koji će vašoj kosi vratiti prirodan sjaj. Školjke nisu baš omiljene svakome, ali stručnjaci ističu da ne bi bilo loše jesti ih povremeno.

PILETINA
Piletina sadrži dosta proteina i direktno utiče na proizvodnju keratina – supstance koja čini 80 odsto dlake. Stručnjaci kažu da je, pored piletine, dobro jesti i ćuretinu.

Нема коментара:

Постави коментар