10 stvari koje bi trebalo da znate pre farbanja kose kod kuće!

Farbanje kose kod kuće

Da li ste vi od onih dama koje se farbaju isključivo kod frizera? Ili ste od onih kojima pomažu prijateljice? Ili ste od onih koje jednostavno vole ili žele da rade same?

Ukoliko biste želele da se oprobate u ulozi frizera, te da same budete svoji majstori i isprobate farbanje kose kod kuće, predlažemo vam da bez obzira na to koju farbu izaberete, ne otvarate kutiju dok ne pročitate savete u nastavku teksta.

1. Pažljivo izaberite boju
Sadašnja boja kose, čak i ako je prethodno farbana, trebalo bi da vam posluži kao reper za izbor nove farbe. Nemojte pokušavati da jednim postupkom posvetlite ili potamnite kosu za više od dve nijanse – 100% ćete oštetiti kosu, a pritom teško da ćete uspeti da postignete željenu nijansu.

2. Hladnije ili neutralne nijanse – dobar  izbor
Ako posvetljujte kosu “toplim” nijansama, lako može da se desi da farba oksidiše, a kosa poprimi ružan zelenkasti (mesingani) odsjaj. Zato birajte “hladne” ili neutralne nijanse – mnogo su bezbednija opcija, naročito ako se prvi put sami farbate.

 3. Nemojte da vam zafali farbe
Količina boje u standardnim pakovanjima dovoljna je za farbanje “prosečne” dužine kose (otprilike do ramena). Ako imate dužu kosu ili izrazito gustu kosu, obavezno kupite dva pakovanja farbe kako ne biste na pola farbanja ostale bez boje.

4. Ne štedite na opremi
Nemojte štedeti naopremi, jer ona koja se nalazi u pakovanju često nije dovoljno praktična. Zato je najbolje da investirate u profesionalnu opremu (četkice, rukavice, posuda za mešanje farbe), pomoću koje ćete kvalitetno obaviti postupak.

5. Prvo testirajte farbu
Obavezno prvo isprobajte farbu na nekoliko unutrašnjih pramenova kako biste izbegle neprijatna iznenađenja i poštedele sebe skupih frizerskih usluga “popravljanja štete”! Ako ste zadovoljni rezultatom, možete slobodno da ofarbate celu kosu.

6. Obratite pažnju na izrastak
Veoma često se dešava da je boja kose neujednačena pri korenu kose i na krajevima. To se dešava kada se farba sliva od korena prema krajevima koji su već zasićeni bojom. Kako biste izbegli ovu grešku, zamolite ipak nekog da vam pomogne, te vam pažljivo nanese farbu samo na izrastak. Ako želite da osvežite boju cele kose sačekajte najmanje pet minuta od početka procesa farbanja, pa onda pemažite ostatak kose.

7. Negujte kosu za lepšu boju
Ako redovno negujete kosu, budite sigurne da će nakon farbanja njena boja biti i postojanija. Obavezno koristite šampone za farbanu kosu (naravno, usklađene sa vašom bojom). Osim toga, bar jednom nedeljno, upotrebljavate regenerator sa dubinskim delovanjem.

8. Dobro pokrijte sede vlasi
Za pokrivanje sedih vlasi koristite farbu za celu kosu u nijansi koja je negde između boje vaših sedih vlasi i boje kose koju ste imali kao dete. Tako ćete “omekšati” izgled lica i kamuflirati izrastak.

9. Pažljivo sa kovrdžavom kosom
Činjenica je da kovrdžava kosa prirodno suva i porozna. Iz tog razloga, u odnosu na ravnu kosu, kovrdžava znatno brže apsorbuje farbu i podložnija je oštećenjima nego ravna kosa. Prilikom farbanja bi trebalo razrediti farbu - zamenite trećinu hidrogena destilovanom vodom. Nakon toga, izvedite postupak farbanja na uobičajen način.

10. Ne plašite se da eksperimentišete sa bojama
Igrajte se sa svetlijim, tamnijim, ili crvenkastijim nijansama farbe koju obično koristite, jer vas rezultat može prijatno iznenaditi! Za početak probajte prelive, tonirani sjaj za kosu ili tonirane pene za oblikovanje.

Foto: pixabay.com

Нема коментара:

Постави коментар