Da li negujete kosu na pravi način?

Vitamini pospešuju rast kose

Poznata je činjenica da je zdrava kosa znak dobrog zdravlja i lepote. Stoga, ukoliko želite da imate zdravu, sjajnu i bujnu kosu, pored standardne nege koja podrazumeva šampon, balzam i maske za negu, veoma je važno u organizam unositi hranljive materije koje pospešuju rast kose.
Kako bi bila zdrava i normalno rasla, kosi su neophodne hranljive materije. Sa gubitkom kose su, osim faktora poput starosti, genetike i hormona, povezani i nutritivni nedostaci.

U nastavku teksta vam predstavljamo vitamine koji pospešuju rast kose.

Vitamin A
Vitamin A ima veoma važnu ulogu za rast kose. Ovaj vitamin pospešuje proizvodnju sebuma, prirodnog ulja koji vlaži kožu i sprečava isušivanje kose. Osim toga, jača kosu i doprinosi većoj gustini. Nedovoljan unos ovog vitamina izaziva opadanje kose. Međutim,  treba biti oprezan sa unosom, jer su istraživanja pokazala i da previše vitamina A može doprineti gubitku kose.

Vitamini B grupe
Vitamin B7 ili biotin, je jedan od najpoznatijih vitamina koji pospešuju rast kose. Biotin obnavlja krtu kosu, poboljšava teksturu i daje zdrav izgled. Osim toga, pomaže u proizvodnji masnih kiselina u ćelijama, rastu ćelija i drugim procesima u kojima su uključene masne kiseline i masti. Drugi vitamin B grupe pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i hranljive materije do kože glave i folikula. Folna kiselina jača kosu i daje joj sjaj, a pomaže i prevremenu pojavu sedih vlasi.

Vitamin C
Vitamin C, veoma snažan antioksidans, štiti od oksidativnog stresa izazvanog štetnim dejstvom slobodnih radikala koji blokiraju rast i ubrzavaju proces starenja kose. Osim toga, organizmu je neophodan vitamin C kako bi stvorio kolagen, protein veoma važan deo strukture kose.

Vitamin D
Nedostatak vitamina D usko je povezan sa alopecijom. Brojna istraživanja pokazala su da vitamin D pomaže u stvaranju novih folikula i pospešuje proizvodnju kose.

Vitamin E
Vitamin E je snažan antioksidans koji sprečava oksidativni stres. Pospešuje rast, te rešava problem suve i iskrzale kose. Zadržava vlagu i štiti kosu od isušivanja, te joj daje sjaj. Vitamin E blagotvorno deluje i na kožu glave i ubrzava cirkulaciju. Rezultati jedne studije pokazali su da osobe koje imaju problema s gubitkom kose i koji su svakodnevno unosili dovoljne količine vitamina E, nakon 8 meseci imali porast u rastu kose za 34,5%.

Foto: pixabay.com

Нема коментара:

Постави коментар