Terapija matičnim ćelijama protiv gubitka kose


Gubitak kose je problem sa kojim se većina teško nosi, može biti depresivno i proganjajuće za vašu sliku o sebi. Za ovaj problem može postojati jedan ili više „okidača“. Ipak, postoje mnogi preparati koji vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema, ali samo na kratko.

Transplantacija kose primenom najsavremenije AHT metode danas je najpouzdaniji tretman za rešavanje problema ćelavosti. Međutim, u poslednje vreme sve više istraživanja se radi za primenu terapije matičnim ćelijama protiv gubitka kose. Matične ćelije su jedna od metoda lečenja koja stimuliše ponovni rast folikula dlake za gušću i prirodniju kosu.

Šta su matične ćelije?

Matične ćelije su jedinstvene na svoj način, jer u budućnosti mogu postati bilo koja vrsta ćelije. Lečenje opadanja kose korišćenjem matičnih ćelija koristi ovu osobinu da započne sledeću fazu rasta kose što je pre moguće, nakon što je prethodna kosa opala. Matične ćelije se nalaze u sredini folikula dlake i obezbeđuju kontinuirano snabdevanje ćelijama. Terapija transplantacijom kose matičnim ćelijama prikuplja njihovu sposobnost da ponovo izrastu dlake u oštrim delovima vlasišta.Zašto koristiti matične ćelije?

Pošto se matične ćelije sakupljaju iz sopstvenog tela pacijenta i stoga su veoma bezbedne i imaju veoma mali rizik od reakcije na infekciju ili odbacivanja.


Kako funkcioniše tretman?

Ljudske dlake imaju tri faze rasta i rastu iz folikula prisutnih u skalpu. Folikuli deluju kao skladište snage, energije i hranljivih materija za kosu. Gubitak kose se dešava kada se testosteron transformiše u dihidrotestosteron ili DHT. DHT uzrokuje da se folikuli smanjuju i kao rezultat toga kosa počinje da postaje tanja i kraća. Oštećeni folikuli dlake sprečavaju rast nove kose. Takođe, kako starimo, folikuli dlake imaju tendenciju da se smanjuju i prestaju da reaguju na prirodne nove stimulatore rasta što dovodi do stanjivanja i gubitka kose. Dlake na zadnjem delu vlasišta i oko ušiju su imune na dejstvo DHT-a i stoga je gubitak kose manje očigledan u tim oblastima.Neka istraživanja su pokazala da matične ćelije, kada se uzimaju iz dlačica otpornih na DHT, pomažu u formiranju novih zdravih folikula. Matične ćelije, kada se ubrizgavaju u folikule dlake, mogu stimulisati rast novih ćelija, čime se promoviše rast novih folikula i kose. Terapija matičnim ćelijama za gubitak kose trenutno postoji samo na papiru i proces je još uvek u fazi istraživanja. Međutim, neke klinike nude tretmane matičnim ćelijama za regeneraciju skupljenih folikula za rast zdrave kose.

Нема коментара:

Постави коментар