Šta je trihologija?


Trihologija spada u  granu dermatologije koja se bavi izučavanjem i lečenjem bolesti  glave. Takođe,  triholozi daju savete kako na najbolji način da se brinemo  o kosi i njenoj nezi. Ova grana dermatologije se bavi  proučavanjem kose, tačnije njene strukture, bolesti kose i samog vlasišta. 

Postoji doktor koji je stručnjak za folikule kose, vlasi kose, tipove kose, on se naziva  triholog i bavi se ozbiljnijim stvarima kada je kosa u pitanju, a to su: alopecijaperut, razna oboljenja vlasišta kose, psorijaze, seborejičkog dermatitisa, diskoidni lupus, androgene alopecije, lihen planopilaris, folikultis, decalvans.

Trihologija jeste grana dermatologije koja se na naučnoj bazi bavi ispitivanjem zdravlja kose. Znači da se promenama na koži glave, kao i opadanju kose bavi dermatologija, tačnije posebna grana dermatologije.

Dijagnostika bolesti kose

Pomoću trihoskopije možemo da saznamo da li nam je kosa bolesna Ili ne. Trihoskopija služi kako bi se što ranije otkrile bolesti i promene na temenu i u vlasištu kose. Trihoskopija  je uređaj pomoću kojeg će triholog da vam detaljno pregleda teme glave i kosu.To je uređaj koji nalikuje jednoj vrsti sonde i triholog trihoskopijom snima vaše teme i kosu. 


Trihoskopija je moderan mikroskop pomoću kojeg na monitoru  vidimo snimak našeg  temena, odnosno kose  i koji uvećava 100 puta  i proučava strukturu u epidermisu, bazalnoj membrani i gornjem delu dermisa vlasišta i dlake. Trihiskopija nam omogućava uvid u strukturu dlake, strukturu folikula, koži vlasišta iliti interfolikularnom  delu, kao i krvne žile vlasišta.

Suva trihoskopija proučava i namenjena je dijagnostikovanju promena i bolesti same vlasi. Dok se trihoskopija uz primenu alkoholnog rastvora koristi za posmatranje i otkrivanje promena krvnih žila i pigmentiranih struktura.

Нема коментара:

Постави коментар