Zbog čega gubimo kosu?


U nastavku pročitajte koje su to navike koje utiču na kvalitet korena kose. Da li će nam koren biti jak ili slab i kakve ćemo vlasi imati.
Na zdravlje kose utiču mnogi faktori, od toga šta jedemo pa do toga kako stilizujemo kosu. Svakodnevne navike utiču i na koren kose, da li će koren kose biti jak i kakve vlasi ćemo imati, tanke ili jake. Unošenjem promena u životu, kosu možemo očvrsnuti. Štetne navike koje uništavaju kosu:
1. Vrući preparati za stilizovanje Visoka temperatura uništava proteine od kojih se sastoji kosa i njen odbrambeni omotač. Kada se jednom taj omotač uništi, ravnoteža vlage je poljuljana i kosa je sklonija lomljenju. Izbegavajte aparate koji greju, čak i fen za kosu. Koristite ga najviše tri puta nedeljno i pokušajte da aparate koristite na najnižoj temperaturi. Pre sušenja kose, nanesite sprej za zaštitu.
2. Tuširanje toplom vodom Vruća voda dehidrira kako kožu tako i kosu. Ukoliko se kupate u vreloj kupki, ispirate sva odbrambena ulja, koja svaka kosa ima, pore na temenu jače rade, što uništava dodatno koren kose i uzrokuje perutanje. Kosu treba isprati što hladnijim mlazom vode.
3. Loše postupamo s mokrom kosom Kada je kosa mokra, vlasi su jako lomliive i nežne. Ukoliko grubo raščešljavate i trljate mokru kosu, stvorićete pogodno okruženje za njeno opadanje. Najbolje je kosu raščešljati pre pranja. Kosu nakon pranja ne treba trljati peškirom, kako bi je osušili, nego je veoma mekim peškirom samo lagano pritisnete, kako bi peškir upio vodu.
4. Rigorozne dijete Kada se drže rigorozne dijete onda primoravate telo da tu energiju koju ima, usmeri ka radu srca i mozga, umesto da pomaže rastu kose. Jedan od glavnih i prvih dijagnoza anoreksije jeste opadanje kose. Neka vam u ishrani budu zastupljene belančevine, kao što su riba, sočiva, mahunarke, piletina.
5. Koristite proizvode za dugotrajno stilizovanje kose Ako na gelu ili laku za kosu piše da učvršćuje ceo dan ili ekstra jako, znači da sadrži puno alkohola i na taj način uništava kosu, čini je suvom i krhkom. Kada očešljate kosu, na koju ste naneli navedene proizvode, kosa će automatski pucati i opadati. Treba maksimalno izbegavati ove proizvode od kojih je kosa kruta. Umesto toga treba koristiti kreme za stilizovanje. Ove kreme održavaju frizuru ali i zadržavaju prirodnu vlažnost.
6. Čvrsto vezivanje kose Ukoliko vam je visoki rep ili punđa omiljena frizura treba da znate da ova frizura stvara dodatni pritisak na folikule kose, što dovodi do njihovog oštećivanja i uništavanja. To dovodi do alopecie, ćelavosti, kod čega se folikul trajno oslabljuje i kosa više ne može da raste na tom mestu. Dok spavate, nosite vašu kosu raspuštenu. Ukoliko morate da vežete rep, neka on bude labavo vezan, bez da vuče kožu.
7. Češkanje glave Ako vas svrbi teme, češkanje bi moglo dovesti do opadanja kose. Jednom kad je folikula oštećena, vlasi su sklonije lomljenju. Koristite posebne šampone da biste se rešili svraba. Šampone koji sadrže cink, ulje čajevca, selen.
8. Koristite oralnu kontracepciju Ukoliko ste od onih žena, kojoj kosa opada od hormonalne neravnoteže, pogrešne pilule za kontracepciju mogu dodatno da oslabe kosu. Pilule koje sadrže androgene mogu pojačati gubitak kose kod osoba preosetljivih na te hormone.
9. Izlažete se preterano suncu Ukoliko ste i odustali od sunčanja, velike su šanse da je vaša kosa izložena suncu koje uništava elastičnost i jačinu kose. Produženo izlaganje UV zracima oslabiće “omotače” folikule zbog čega će kosa oslabiti i lomiti se, pa će je biti sve manje i manje. Nosite šešire kad god je to moguće, a možete koristiti i regeneratore za kosu koji se ne ispiraju, a koji sadrže UV zaštitu.
10. Uzimate određene lekove Antidepresivi ili hormoni (koji se koriste kao terapija lečenja poremećaja rada štitne žlezde) mogu uzrokovati gubitak kose. Oni mogu uticati na prirodni ciklus rasta kose, te utiču na kosu da prerano uđe u fazu mirovanja i da prerano opadne.


Нема коментара:

Постави коментар