Kreatin povećava snagu i pomaže izgradnju mišića. A da li je i za kosu dobar?

Kreatin je danas izuzetno popularan suplement

Mnogi muškarci danas imaju problem sa ćelavosti i opadanje kose najčešća je posledica androgene alopecije koja nastaje destvom muškog hormona dihidrotestosterona (DHT) na folikule dlake glave.



DHT svojim delovanjem utiče na skraćenje faze rasta kose, smanjenje folikula dlake što dovodi do postepenog stanjivanja dlaka, dok u krajnjoj fazi ove dlake potpuno nestaju. Kod genetski predodređenih osoba, testosteron u telu pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze se pretvara u androgen DHT koji se vezuje za receptore unutar folikula dlake što direktno blokira pothranjenje dlake. Takav folikul, ukoliko se ne tretira, se tanji sve više da bi na kraju kompletno ispao.

Da li uzimanje kreatina može uzrokovati opadanje kose?

Kreatin je izuzetno popularan suplement koji povećava snagu i pomaže izgradnju mišića. Prirodno se kreatin nalazi u proizvodima životinjskog porekla i postoje dva oblika: kreatin monohidrat i kreatin etil ester.

Uprkos brojnim pozitivnim efektima kreatina, istraživanja su pokazala da ovaj suplement ima negativan uticaj na rast kose. Najnovije studije objavljene u kliničkom časopisu sportske medicine pokazale su da kreatin povećava nivo dihidrotestosterona (DHT) u organizmu koji je glavni uzrok gubitka kose.

Ipak, nemate razloga za brigu ukoliko pažljivo koristite ovaj suplement. Kreatin će izazvati gubitak kose ukoliko se ne vodi računa o količini koju uzimate, kao i vremenskom periodu upotrebe. Ako kreatin u vidu suplementa ne uzimate duže od 6 meseci, istraživanja su pokazala da nećete imati negativnih nuspojava.

1 коментар:

  1. nista bez suplemenata .. ko trenira energy amino 8 amino kiseline su neizostavne https://pro100healthy.rs/product--energy-amino-8-200-kapsula

    ОдговориИзбриши