Transplantacija je jedino trajno rešenje protiv ćelavosti!

Presađivanje kose

Opadanje kose je problem sa kojim se danas suočava veliki broj i muškaraca, ali i žena. Prema poslednjim istraživanjima, gubitak kose javlja se kod čak 70 % muškaraca,
a kod žena, za koje se smatra da ređe imaju ovaj problem, statistika pokazuje drugačije – oko 30% žena se suočila ili će se kad tad suočiti sa gubitkom kose. Ipak, kod žena, gubitak kose se obično ne završava potpunom ćelavošću, kao što je slučaj kod muškaraca.

Vrste opadanja kose
Postoji više vrsta podela opadanja kose. Prema lokalizaciji i rasprostranjenosti, opadanje kose može da bude difuzno ili da se odvija u ograničenim zonama, prema krajnjem ishodu ćelavost može da bude prolazna i trajna.

Androgena ćelavost

Glavni uzrok ovog tipa opadanja kose je stimulacija folikula dlake muškim polnim hormonima (androgenima) i uglavnom se javlja kod muškaraca. Glavni simptomi androgene ćelavosti su opadanje kose bez drugih promena na vlasištu. Kod žena, ovaj oblik alopecije je ređi i nastupa znatno kasnije.

Kružno opadanje kose

Kružno opadanje kose nastaje kada bela krvna zrnca napadanu folikule, dlake, čiji se broj tada smanjuje, usporava se ili gotovo prekida rast kose. Najčešći uzroci ovog oboljenja su infekcije usne šupljine, upala krajnika i pokvareni zubi. Alopecija areata je pojava jasno ograničenih kružnih ili ovalnih polja bez kose. Može da traje po nekoliko nedelja, pa i do deset meseci, nakon čega dolazi do oporavka. Nažalost, oboljenje se često ponavlja i može da izazove potpunu ćelavost.

Trajno opadanje kose

Poznatije i kao cikatricijalna alopecija, predstavlja veoma ozbiljan, ali redak poremećaj koji dovodi do trajnog gubitka kose. Uzroci tzv “ožiljne alopecije” mogu biti opekotine, lokalizovana radioterapija, hirurški zahvati podizanja obrva i mekog tkiva lica.

Uzrok opadanja kose
Gubitak kose ili medicinski poznatije kao alopecija je opadanje dlaka sa glave ili drugih delova tela, i može zahvatiti manja ili veća područja kože. Takođe se može javljati i kao opadanje u pečatima. Činjenica je da svima opada kosa – tokom pranja, češljanja, stilizovanja… Kod većine ljudi normalno opada od 50 do 100 dlaka dnevno, što je gotovo neprimetno jer prosečna osoba ima oko 100.000 dlaka na glavi. To su dlake koje se regenerišu i obnavljaju, pa ukoliko se nakon pranja primeti nekolicina opalih dlaka nije razlog za brigu. Osim toga, godinama, kako starimo, normalno je da se kosa istanjuje. Ipak, prekomerni gubitak kose, može biti traumatično i depresivno iskustvo, kako za muškarce, tako i za žene.

Najčešći razlog gubitka kose je nasledni faktor poznatiji kao androgena alopecija. Osim toga, na gubitak kose utiču i hormonski poremećaji, stres, bakterijske i gljivične infekcije, anemija, bolesti štitne žlezde, menopauza, hronične bolesti, kao i anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili nakon rigoroznih dijeta. Pojačano opadanje kose, takođe može da se javi kao posledica štetnog delovanja neke supstance na folikul koji se nalazi u fazi aktivnog stvaranja dlake.

Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, transplantacija kose je jedino trajno rešenje protiv opadanja kose. Najsavremenija AHT metoda transplantacije kose daje najbolji rezultat sa najmanjim posledicama. Ova procedura je potpuno bezbolna i ne izaziva nikakve otoke, bolove čak ni nakon transplantacije kada prestane dejstvo anestetika.

Razlika AHT metode i prednosti u odnosu na sve druge metode, pored redovne PRP terapije, jeste primena elemenata koji stabilišu folikul i omogućuju da folikul ostaje duže izvan organizma što se direktno odražava na kranji rezultat. Postoji mogućnost da folikul koji je izvađen implantuje odmah nakon vađenja, ali samo u slučaju da je koža vrlo dobra za ekstrakciju folikula i ako se radi manja procedura jer iziskuje duplo više vremena od redovne procedure. Takođe u samoj proceduri koriste se i drugi elementi koji pospešuju brže zarastanje i bolje snabdevanje neophodnim elementima da bi folikul zaživeo i ostao vitalan.

Нема коментара:

Постави коментар