Tinea Capitis – infekcija vlasišta

Tinea capitisTinea capitis (Tinea-moljac, Capillitium-vlasište) jeste dermatofitna infekcija vlasišta, koju izaziva T. tonsurans. Ova infekcija može izazvati epidemiju a najčešći oboleli jesu deca. Tinea capitis uglavnom uzrokuje pojavu suvih okruglih područja koja su prekrivena ljuskama i može izazvati alopeciju.

Ovo oboljenje se prenosi direktnim ili indirektnim putem. Tinea capitis jeste kontagiozno oboljenje a izazivaju je antropofilni i zoofilni specijesi trichophytona i microsporuma. Trichophytia superficialis capilliti. Ovo oboljenje izazvano je antropofilnim specijesom T. tonsurans.

Bolest se može javiti i kod dece koja su u pubertetu. Način na koji možemo da prepoznamo da je reč o tinea capitis-u jeste što su promene vidljive u vidu okruglih, brojnih i vrlo malih ploča, koje se slivaju u plaže nepravilnog oblika. Dlake su neravnomerno slomljene, gube sjaj ali se uvek unutar žarišta nađu i zdrave, neslomljene, dlake. Takođe, može doći i do pojave pustula-upala folikula dlake.


Tipovi infekcije:

  1. Tinea capitits jeste infekcija koja je izazvana microsporu-mom i trichophyton-om, koja u većini slučajeva pogađa vlasište.
  2. Tinea imbricata, gljivična infekcija koja nastaje kao posledica trichophyton concentricum
  3. Tinea favosa favus koji je nastao infekcijom trichophyton schoenleini
  4. Tinea cruris-gljivična infekcija u preponama
  5. Tinea unguium ili onychomycosis-gljivična infekcija nokta
  6. Tinea pedis-gljivična infekcija u stopalima
  7. Tinea manuum-gljivična infekcija ruku
Tinea Capitis predstavljaju ljuskaste mrlje koje liče na ljuskice koje su izazvane seboroičnim dermatitisom. Teži oblik tinea capitisa može da se pojavi kao ljuskasta eritema. Ljuskasta eritema utiče na dlaku i kao posledicu može da ima za nastanak alopecije ili gubitka kose.

Tinea capitis predstavljena je u tri oblika:

  1. Ectothrix utiče na najudaljeniji deo dlake i kutikula se uništava. Za ovo je zaslužna gljivica microsporum canis, microsporum gypseum, trichophyton equinum i trichophyton verrucosum.
  2. Favus jeste vid invazije kose koju izaziva trichophyton schoenleinii i ima za rezultat gubitak kose.
  3. Endothrix napada osovinu dlake, dok spoljna kutikula dlake je netaknuta. Ovaj oblik uzrokuju trichophyton tonsurans i trichophyton violaceum.
Neki slučajevi mogu dovesti do zabune oko ove bolesti iz razloga jer tinea capitis često izgleda kao perut koja nije specifična. Postoje pojedini slučajevi gde se razvijaju lokalizovani, vlažni i otvrdnuli granulomi – kerioni. Kerioni označavaju duboku trihofitozu vlasišta, gde može doći do jake upale i reakcije na infekciju dermatofitima i oni mogu uzrokovati nastanak trajnog gubitka kose kao i ožiljke.


Dijagnostika tinea capatitis-a:

Prvenstveno je potrebno pregledati vlasište, da li su prisutne ljuspicave lezije, takođe se pregledava da li je gubitak kose prisutan. Zatim se uzimaju uzorci sa mesta koja su zahvaćena ovom bolešću.

Lečenje

Kada se primete simptomi ovakvog oblika oboljenja potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Lokalno lečenje se može podeliti na dubok oblik tinea capitis-a. Kod dubokog oblika oboljenja neophodna je manuelna epilacija obolelih površina, kao i ruba zdrave kose, uz pranje i primenu imidazolskih ili antibiotskih preparata. Dok je kod površinskog tinea capitis-a oblika potrebno kosu šišati jednom nedeljno i redovno primenjivati šampone koji sadrže imidazolske ili druge antifimgusne preparate.

Нема коментара:

Постави коментар