Imune ćelije aktiviraju rast kose


Na osnovu istraživanja, došlo se do zaključka da imune ćelije ne dolaze do tkiva kao borci a da matične ćelije regenerišu tkivo, već da imune i matične ćelije moraju da rade zajedno. Istraživači sa ,,UT Southwestern Medical Center,, koji se nalazi u Teksasu, su otkrili protein koji je ključan za podsticanje ćelavosti i sedenje kose.
Studija koja je objavljena u ,,The Genes & Development Journal,, je ovaj pronađeni protein nazvala KROX20 i pokazalo se da se on nalazi u ćelijama kože, koji postaju dlake. Ove ćelije služe za nastanak dlake, a nakon toga na red dolaze matične ćelije sa SCF faktorom. SCF faktor je potreban za pigmentaciju dlake, od toga zavisi boja kose.
Naučnici su u jednom eksperimentu SCF gen obrisali iz predaka dlake, u mišjem krznu, i krzno je pobelelo. Kada su obrisali KROX20, miševima su dlake opale. Na osnovu toga naučnici su došli do zaključka da bi sve ovo moglo da dovede do veoma efikasnih tretmana u lečenju ćelavosti.
Projekat je naime započet kako bi se razumelo šta pojedine vrste tumora čine, ali se došlo do saznanja zašto kosa postaje seda i otrivene su ćelije koje direktno vode do kose. Naučnici se nadaju da će u budućnosti moći da stvore jedinjenja koja će delovati na delove kože ili da će moći bezbedno da dodaju gene, gde su oni potrebni.

Нема коментара:

Постави коментар