Gubite kosu? Evo koji su najčešći uzroci i kako da sprečite!

Kako otkriti mušku ćelavost?

Jedan od najčešćih problema koji muči uglavnom muškarce je opadanje kose i kod mnogih ćelavost. U proseku, svaki drugi muškarac u nekom period života iskusi svojevrsni oblik gubitka kose. Mušku ćelavost mogu da izazovu razni faktori. Postoji nekoliko ključnih indikatora koji pomažu da prepoznate gubitak kose.


Šta dovodi do gubitka kose?

Ljudi nemaju razloga za paniku ukoliko im dnevno opadne od 50 do 100 dlaka. Gubitak kose u mnogo većim količinama predstavlja problem koji može biti trajan ili privremen gubitak, u zavisnosti od uzroka. Ipak, to ne znači da se radi o muškoj ćelavosti.

Ovo su mogući uzroci gubitka kose:

Hormonski poremećaji – nepravilno lučenje hormona hipofize i štitne žlezde,
Nedostatak hranljivih materija – nizak nivo gvožđa, neuhranjenost; nizak unos proteina, poremećaji u ishrani,
Previše hranljivih materija – unos namirnica bogatih selenom ili vitaminom
Upotreba medikamenata – antikoagulata, retinoida, beta blokatora, steroida, antidepresiva.
Lečenje kancera – zračenje i hemoterapija
Proizvodi za kosu i tretmani – farbe za kosu, hemikalije i topla
Kožne bolesti – psorijaza, alopecija, seboreični dermatitis, infekcija folikula, pa čak i opekotine od sunca.
Infekcije – gljivične infekcije
Stres – uključujući akutnu ili hroničnu bolest
Bolesti – anemija, lupus, dijabetes.

Kako otkriti mušku ćelavost?

Ima nekoliko načini da se utvrdi da li je gubitak kose zapravo muška ćelavost ili je samo privremen gubitak kose. Uglavnom se javlja tipično proređivanje kose, naročito na prednjem delu glave, na zaliscima u formi zaobljenog slova “M”. Tokom vremena gubitak kose napreduje pa se sredina “M” povlači i  pretvara u obliku sloa “U”, odnosno poprima formu potkovice što predstavlja prilično naprednu mušku ćelavost. Ne tako često, muška ćelavost napreduje do potpunog gubitka kose.

Pre i posle fotografije

Takođe, gubitak kose možete utvrditi na osnovu fotografija pre i posle. Dovoljno je da svakog meseca fotografišete selfi u ogledalu i uporedite fotografije nakon nekoliko meseci. Pre i posle fotografije su pozitivna stvar, jer mogu pokazati da patite i od prave muške ćelavosti.

Činjenica je da se muškarci teško suočavaju sa problemom gubitka kose. Mnoge obuzme osećaj panike, te bi trebalo što pre da posete specijalistu kako bi utvrdili da li se radi o muškoj ćelavosti. Muškarci koji ćelave nose se sa tom situacijom na nekoliko načina: koncetrišu se na fitnes ili modu, izbegavaju ogledala, ili jednostavno slegnu ramenima, šta je tu je, i nastave dalje sa dnevnim aktivnostima. Prihvatanje je ključ protiv stresa, a sve druge strategije samo utiču na povećanje stresa, što ubrzava proces ćelavljenja.

Foto: pexels.com

Нема коментара:

Постави коментар