Vučna ćelavost ili trakciona alopecija

 

Ne budite nasilni prema svojoj kosi!

Primećujete da gubite kosu, a „ništa posebno ne radite“ s njom? Čak „niste ni muškarac, ni žena u godinama“, a opet vam se kosa proređuje? Moguće je da ste previše nasilni prema njoj. Imate vučnu ili trakcionu alopeciju koja se dobija tako što je previše zatežete. Ako imate osobito snažno vezan ili uzan konjski rep…

 

…ukoliko snažno uplićete kosu u pletenice, ako koristite puno šnala ili gumica „da vam kosa ne bi nekontrolisalo landarala“ ili padala na lice, onda ste kandidat ili kandidatkinja za trakcionu alopeciju. Ova vrsta gubljenja kose naročito se vidi kod Crnkinja, koje su posebno nasilne prema svojoj kosi zbig tradicionalnih frizura, od Afrike do obe Amerike, tj. zbog čestih pletenica, i statistički su najčešće „žrtve“ ovog gubitka kose. Takođe, osobe sa „dredovima“ imaju veliku šansu da nastradaju.

 

Šta je karakteristično za trakcionu alpeciju?

Trakcionu alopeciju karakteriše pramen uzduž marginalne linije kose na medicinskom pregledu, a vrlo je česta u jednoj profesiji – balerina! Siki (narod Indije prepoznatljivi po turbanu) su takođe, zbog svoje duge i teške kose podložni ovom gubitku kose, kao i svi koji imaju tešku i bujnu, dugu kosu. Oni koji nose uske kompresivne kacige (motociklisti, biciklisti, skijaši, snouborderi) su takođe rizična grupa.

Leči se na dva načina: prvo se savetuje „puštanje kose na miru“ i uklanjanje svih šnala, gumica i agresivnih frizura. Ako se kosa ne oporavi na zadovoljavajući način, prilazi se transplantaciji kose.

 

Pročitajte još:

Trihotilomanija - ljudi koji sami sebe oćelave!

Kako nastaje ožiljačna ćelavost?

Iskustva modela Vuka Vukićevića!

 

Нема коментара:

Постави коментар