Uticaj kofeina na ciklus rasta kose


Za zdravu kosu je bitan unos vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Genetika, razne bolesti, lekovi i poremećaji negativno utiču na vašu kosu. Kofein ima blagotvorno dejstvo i utiče na zdrav rast kose. Šamponi i drugi proizvodi za negu kose na bazi kofeina su dobar tretman za kosu, ukoliko se kofein primeni u lekovima za alopeciju.

Magija kofeina

Mali molekul koji lako prodire u folikul i deluje u malim koncentracijama, nema rizika preosetljivosti jer se dobro podnosi. Kofein produžava životni vek dlake, zaustavlja dejstvo testosterona kod genetski predisponiranog gubitka kose. Kofein reguliše ciklus rasta dlake i na taj način ima uticaj na folikul dlake. Prisustvo kofeina stimuliše folikule dlaka i povećava rast kose u laboratorijskim uslovima, objavila je jedna studija. Kofein može pomoći da se spreči veliki gubitak kose. Međutim. klinički efekti kofeina na stimulaciju rasta kose nisu još uvek dovoljno istraženi.

Kako protiv genetike?

Protiv genetike se ne možemo boriti! Obzirom da je gubitak kose nasledan, mnoge muškarce je to navelo na zaključak da je ovo neminovno i da se protiv opadanja kose ne vredi boriti. Detaljnim istraživanjima se došlo do zaključka da kofein deluje na gene a biopsijom je utvrđen način njegovog delovanja.

Da li da pijemo puno kafe?

Naravno da ne! Postoje načini da se folikuli izlože uticaju kofeina, kako bi se stimulisao rast kose. Kofein koji se unosi preko pića i hrane ulazi u krvotok i stiže do folikula dlaka. Pored toga, kofein treba unositi preko preparata za higijenu i negu kose koji sadrže kofein. Prilikom pranja kose, šampon se ispira nakon pola minuta a u slučaju korišćenja kofeinskog šampona, treba da stoji na kosi dva minuta jer je to vreme koje je potrebno da kofein prodre u folikul i da se tamo zadrži. Pored šampona koriste se tonik i serum.

Detaljnije


Нема коментара:

Постави коментар