UZROCI RANE ĆELAVOSTI KOD MUŠKARACA


ZAŠTO MI OPADA KOSA? 

Ovo pitanje najviše muči muškarce u ranim 30tim pa i 20tim godinama. Gusta i lepa kosa do skoro, a onda se sve preko noći promenilo?! Šta je uzrok tome? Najčešći problem ranog opadanja kose je nasledni faktor. Gen koji dovodi do opadanja kose se nalazi na 7 hromozomu, a to znači da se opadanje kose može naslediti od strane oba roditelja, dok se ranije mislilo da se slaba kosa nasleđuje sa majčine strane. Muči vas pitanje kako to da vaši roditelji imaju zdravu i gustu kosu, a da vama kosa sa godinama opada? Često se dešava da je neki čukun-deda imao skonosti ka opadanju kose, pa se taj gen spojio posle nekoliko generacija. 
DHT je hormon koji je glavni krivac za opadanje kose. On nastaje konverzijom testosterona uz pomoć enzima 5-alfa reduktaze. Zapravo, vi nasleđujete predisponiranost folikula ka uticaju DHT-a. Anagena ili aktivna faza rasta je ciklus rasta dlake koji traje 2-6 godina. Posle toga dolazi telogena ili pasivna faza rasta koja traje 1-4 meseca. To je normalan ciklus rasta dlake. Folikuli koji su osetljivi na dejstvo DHT-a vremenom skraćuju ovu aktivnu fazu rasta, provode veći deo vremena u neaktivnoj fazi, postaju tanji u procesu minijaturizacije i upravo zbog toga dolazi do opadanja kose. Minijaturizacija je progresivan proces, folikuli postaju tanji i tanji i potpuno se gube i ostavljaju mesto bez kose.

NA KOJIM MESTIMA PRVO POČINJE DA OPADA KOSA?

Kosa prvo počinje da opada u regiji temena ili zalizaka. Ukoliko opadanje kose zahvata celu zonu zalizaka do temena, onda govorimo o naprednom opadanju kose.
Opadanje kose NIKADA ne zahvati zadnji deo glave i deo sa strane, zbog toga što su ovi folikuli otporni da uticaj DHT-a. Zone koje su predisponirane ka gubitku kose imaju izraženu aktivnost enzima 5 alfa reduktaze. 

ŠTA JE ANDROGENETSKA ALOPECIJA?
Androgenetska alopecija je kombinacija naslednog faktora, genetike i dejstva hormona, androgena. Upravo je androgenetska alopecija uzrok opadanja kose kod najvećeg procenta muškaraca.
STARENJE - je treći činilac koji ima udela u opadanju kose.
Gubitak kose može početi u svakom periodu života, ali muškarci kod kojih se opadanje kose javi u kasnim 30tim ili 40tim godinama imaju najbolju prognozu. U životu postoje faze bržeg i faze sporijeg opadanja kose, ali je jako važno da znate da je opadanje kose progresivno stanje koje traje čitavog života. 
Mladi muškarci se savetuju da na vreme počnu sa terapijom protiv opadanja kose. Pacijentima u srednjim godinama se može predložiti transplantacija kose.

Нема коментара:

Постави коментар