Pseudopelade je oblik trajnog gubitka kose kod žena

 


Pseudopelade, neobičan oblik trajnog gubitka kose na skalpu, je stanje koje najčešće pogađa žene srednjih godina. To je alopecija sa ožiljcima koju karakterišu diskretna asimptomatska područja gubitka kose na glavi.

Uzrok ovog stanja je nepoznat, a nedavne studije su pokazale da pseudopelade polako napreduje, a u nekim slučajevima može da se pogorša tokom perioda bez aktivnosti.

Iako ova retka, podmukla alopecija, najčešće pogađa žene starosti između 40 i 50 godina, može se pojaviti kod oba pola i svih starosnih grupa, uključujući i decu. Pseudopelade nije inflamatorni oblik alopecije i do gubitak kose nastaje kao posledica atrofije folikula dlake, a ne ožiljaka. Pseudopelade stvara ožiljke i manifestuje se diskretnim asimptomatskim oblastima gubitka kose na glavi koji je trajan. Ova bolest kod nekih pacijenata polako napreduje, dok kod drugih može da se pogoršava tokom perioda aktivnosti praćenih periodima bez aktivnosti. 

Pseudopelade dovodi do okruglih, ovalnih ili nepravilnog oblika, često široko rasprostranjenih i grupisanih ćelavih mrlja na skalpu. Ne postoji mnogo istraživanja koja podržavaju uzroke pseudopelade. Medicinski stručnjaci tvrde da bi to mogao biti ili autoimuni poremećaj, ili čisto rezultat genetike. Odnos polova za osobe koje pate od ovog retkog stanja je tri žene na svakog muškarca, zbog čega je poznato da je ova bolest češća kod žena.

Lekari preporučuju biopsiju kože kako bi se postigla pozitivna dijagnoza. U svojim ranim fazama, pseudopelade može da pokaže fizičke simptome u obliku mrlja nepravilnog oblika, zapaljenja kože glave, smanjenja folikula dlake, gubitka masnih žlezda i opšteg gubitka kose.

Što je osoba starija, to više dlaka opada nekoliko godina, pre nego što stanje trajno prestane. Pošto su folikuli dlake u zahvaćenom području prestali da se regenerišu, koža ostaje sjajna i vraća se svojoj normalnoj boji kada stanje prestane.

Kao jedino trajno rešenje ovog problema, stručnjaci preporučuju transplantaciju kose

Neka AHT metod bude i vaš izbor! 

Нема коментара:

Постави коментар