Nedostatak vitamina D uzrokuje gubitak kose?

 

Vitamin D je izuzetno važan nutrijent koji je od suštinskog značaja za naše zdravlje. Pomaže u jačanju imuniteta, održava kosti jakim i kožu zdravom, ali i podstiče rast ćelija i pomaže u stvaranju novih folikula dlake.

Brojni simptomi, poput gubitka kose, mogu se pojaviti kada vašem telu nedostaje preporučena količina vitamina D i ovaj nedostatak često je povezan sa alopecijom, autoimunim stanjem koje uzrokuje ćelave pečate na koži glave i drugim delovima tela. I muškarci i žene mogu doživeti alopeciju.

Jedna od uloga vitamina D je stimulisanje novih, ali i starih folikula dlake. Kada u vašem organizmu nema dovoljno vitamina D, rast nove kose može se zaustaviti. Takođe, dokazano je da žene starosti od 18 do 45 godina koje su imale alopeciju ili neke druge tipove gubitka kose imaju nizak nivo vitamina D.

Vitamin D možete svom organizmu obezbediti na sledeći način: 

* Ishrana - Iako naš organizam dobija najviše vitamina i minerala iz hrane koju jedemo, nema baš puno namirnica koja prirodno sadrže vitamin D. Međutim, mala količina D vitamina može se absorbovati iz hrane, a sledeće namirnice sadrže najviše ovog vitamina: masna riba, goveđa jetra, žumance, pečurke, kravlje mleko, sojino mleko, žitarice i ovsena kaša i sok od pomorandže.

* Suplementacija - Vitamin D možete uneti u organizam i u vidu suplementa.

* Sunčanje - Potvrđeno je da je najefikasniji način da ljudski organizam proizvede vitamin D kada izlažemo golu kožu suncu. Ako ne provodite dovoljno vremena na suncu ili koristite previše kreme za sunčanje, ograničavate izloženost, što može dovesti do deficita vitamina D. 

Нема коментара:

Постави коментар