Da li dijabetes uzrokuje gubitak kose?

 



Gubitak kose može uzrokovati niz različitih faktora, a veoma često je se javlja i kao posledica hormonalnog poremećaja izazvan šećernom bolešću.

Povišen nivo šećera u krvi negativno utiče na prokrvljenost vlasišta te zbog toga folikul ne dobija dovoljno hranljivih materija. Kao rezultat slabe cirkulacije javlja se smanjenje, ali i odumiranje folikula, a zatim i opadanje kose.

Dijabetičari mogu doživeti gubitak kose zbog različitih faktora. Najčešće su to loša cirkulacija i neuravnotežen endokrin.

Osim toga, uzrok pojačanog opadanja kose kod dijabetičara mogu da budu i lekovi koji snižavaju nivo šećera u krvi i u ovom slučaju je se radi o kratkotrajnom problemu koji prolazi kada se organizam privikne na novu terapiju.

Opadanje kose može da izazove i stres, i ako ste zbog dijabetesa konstantno napeti i nervozni, to može da bude uzrok gubitka vlasi.

Zato je veoma važno kontrolisati nivo šećera u krvi i zato stručnjaci savetuju redovno uzimanje terapije, ali i ishranu prilagođenu dijabetičarima. Trebalo bi takođe da naučite da se borite, tačnije izborite, sa stresom. Kada se uspostavi hormonalna ravnoteža, folikul dlake će se obnoviti i kosa će prestati da opada. 

Нема коментара:

Постави коментар