Struktura kose


Od čega se kosa sastoji?

San svake osobe je da ima lepu i zdravu kosu. Kada kosa počne da opada, ljudi očajavaju, što je sasvim normalna i prirodna reakcija. Ispucali krajevi i kosa  bez sjaja su ogledalo vašeg zdravlja. Često pranje kose i korišćenje skupih preparata ne može oporaviti vašu kosu. Morate sagledati problem od samog početka, a početak problema je u dlaci. 

Sastav i anatomija dlake

Kosa je skup dlaka na glavi čoveka.  Karakteristike kose:
  • Oblik – on zavisi od pozicije u kojoj dlaka izbija iz lobanje pa samim tim kosa može biti ravna ili talasasta.
  • Masna kosa ili suva kosa – kosa je normalna u slučaju kada su emulzije sebuma dobro izbalansirane i tada je kosa svegla i glatka. Ako su emulzije bogate masnim kiselinama, onda je kosa masna. Ukoliko emulzije nemaju dovoljno vode u sebi i siromašne su mastima onda je kosa gruba, lomljiva i suva.
  • Gustina – broj dlaka karakteriše gustinu kose. Za nekoga kažemo da ima gustu i bujnu kosu dok sa druge strane postoje osobe koje imaju izuzetno retku kosu. Osobe koje imaju plavu kosu imaju slabu dlaku, ali zato imaju najviše dlaka na glavi. Osobe sa crvenom kosom imaju debelu dlaku, ali je broj dlaka manji dok osobe sa crnom ili braon kosom imaju srednju gustinu kose.
  • Boja kose – zavisi od melanina. Može biti svetla, plava, braon, crna ili crvena.
  • Rast kose – do 30-te godine života kosa brže raste. Kosa više opada tokom jeseni i u zimskim mesecima.
Bez obzira na brzinu rasta, kosa mora i da opada. Normalan broj dlaka koji opadne u toku svakog dana je između 50 i 100.
Postoje tri faze rasta kose. Prva faza rasta je period koji traje od 3 do 5 godina. Posle ovoga nastupa pauza u trajanju od 3 nedelje i na kraju period odmora koji traje 3 meseca, kada kosa opada. Folikul proizvodi nove ćelije i ciklus rasta iznova počinje.
85% kose je u periodu rasta , a 15% u periodu odmora. Dužina perioda zavisi od osobe do osobe.
Dlake, osim na glavi rastu na skoro svim delovima tela, osim usana, tabana, prstiju, delova genitalija i sa unutrašnje strane dlanova.
Od čega se sastoji dlaka?
Dlaka se sastoji od 10 – 15% vode, minerala, masti i melanina, koji je zadužen za boju kose kao i od 85 – 90% proteina.
Rast kose je ciklus koji se ponavlja i možemo ga podeliti na tri faze:
  • Anagen –  faza rasta
  • Katagen – faza tranzicije
  • Talogen – faza mirovanja i na kraju, faza ispadanja


Нема коментара:

Постави коментар