Istorijat transplantacije kose (IV): Zlatni standard u presađivanju kose!

Na kraju, nakon mnogo truda, došlo se i do „skoro savršene“ tehnike presađivanja kose, budući da se tokom narednih 20 godina izgled presađene kose nije puno popravljao. To je trajalo do 80-ih kada su trake počele zamenjivati tehniku čepova, a u Brazilu, koji je „čvorište“ estetske i korektivne hirurgije, Carlos Uebel je popularizovao novu metodu korišćenjem velikog broja sitnih grafova.


U SAD je William Rassman počeo koristiti hiljade mikrografa u jednoj sesiji. Krajem 80-ih B.L. Limmer je uveo upotrebu stereo-mikroskopa za seciranje jednog donorskog dela na male mikrografte. Time je postupak presađivanja postajao sve rafiniraniji i manje invazivan



Kako su rezovi bili manji, bilo je moguće „gušće posaditi“ folikularne jedinice u željeno područje. Sa novim „zlatnim standardom“ moglo se postaviti oko 50 grafova po cm2. Takva metod transplantacije je veoma dugotrajan proces, koji zahteva majstorski rad hirurga sa timom asistenata. Međutim danas je Rossmannova procedura postala i ostala „zlatni standard“ za transplantaciju kose!








Pročitajte još:

Нема коментара:

Постави коментар