Uzroci suve kose


Vaša kosa izgleda kao da joj je preko potrebna nega? Tu vam može pomoći maska za suvu kosu i naravno šišanje suvih i procvetalih krajeva, što je brža opcija. Ukoliko vam se ta ideja ne sviđa i ukoliko ste u fazi puštanja kose, postoje mnogi načini da vašu kosu oporavite.

Koji su uzroci suve kose?

Suva kosa nije nešto što se desilo preko noći, sem ako je niste, prateći trendovi, spržili blanširanjem, minivalom i presom. Brojni faktori utiču na izgled vaše kose, kako unutrašnji tako i spoljašnji. Nabrojaćemo neke od njih:
  • Prečesto sušenje kose fenom i izlaganje suvom vazduhu i toploti. Previše vremena provedeno na Suncu ne izaziva samo promene na vašoj koži, već će vremenom uticati i na kosu. Zimsko vreme na isti način utiče na kosu jer dosta vremena provodimo u toplim i suvim prostorijama.
  • Farbanje i hemijsko tretiranje kose sa gelovima, lakovima i penama koje vašu kosu čine stilizovanom i na taj način joj štete. Najprirodnije i najbolje za kosu je da je puštena.
  • Loša ishrana bez vitamina i minerala koji bi vašu kosu hranili pa ona izgleda kao uvela trava. Nedovoljan unos vode, takođe čini da vaša kosa izgleda suvo i bez života.
  • Prečesto perete kosu? To je još jedan razlog za njen loš izgled. Pranje kose više od tri puta nedeljno uklanja sa kože glave prirodna ulja. Ako je skalp suv, takva je i kosa. Prvi signal da vam je kosa suva je perut.
  • Pilule za kontracepciju koje izazivaju hormonske promene, takođe mogu da utiču na to da vam kosa bude oštećena i suva.
  • Problemi sa štitnom žlezdom, anoreksija, neuhranjenosti i dehidratacija.
Šta uraditi ako su vam krajevi kose suvi? Kako pomoći svojoj kosi bez odlaska kod frizera? Na tržištu postoji nebrojeno mnogo preparata, maski, pakovanja, ulja, i svi imaju za cilj da vaša kosa izgleda sjajno, mekano i glatko, a da li su svi oni baš toliko dobri?
Blagodeti kokosovog ulja
Hladno ceđeno ulje u prodavnici zdrave hrane, primetili ste i sami, nije ulje nego mast. Ono je bogato svojstvima protiv bakterija i gljivica i utiče na zdravlje skalpa. Glavnu ulogu u tome igra laurična kiselina kojom je ovo ulje prebogato. Zdravlje skalpa je od izuzetne važnosti kada govorimo o opadanju kose i o uslovima za njen normalan rast. Pored oporavljanja skalpa i dlake, kokosovo ulje kosi daje sjaj i volumen pa će kosa izgledati gušća.

Нема коментара:

Постави коментар