Seboroični dermatitis


Seboroični dermatitis ili seboreja jeste bolest koja se pojavljuje na koži  glave i uzrokuje perut. Prepoznaćete seboroični dermatitis tako što je praćen crvenilom i svrabom, koji može biti različitog intenziteta.Seboreični dermatitis je hronično i na koži neprijatno oboljenje koje izaziva najčešće pojavu žućkastih ljuspica na koži glave.  Seboreja jeste uglavnom promena na koži glave u vidu pečata, svrab dalje uzrokuje da se koža ljušti, i češanjem se mogu napraviti ranice koje kasnije mogu da peckaju.



Deca osoba koje pate od seboroičnog dermatitis sklonija su da i sama naslede ovu bolest. Seboreični dermatitis nastaje kada se smanji  proces obnavljanja ćelija kože glave, što može dovesti do ljuštenja kožnih ćelija, koje stvaraju  ljuspice koje su žućkaste boje. Zna se da seboroični dermatitis nastaje iritacijom. Iritaciju izaziva gljivica malassezia koja raste na masnim mestima kože i izaziva mikroinflamacije koje mogu dovesti do toga da vas kože glave svrbi neprijatnim intenzitetom.

Oboljenje se javlja uglavnom kod mladih koji su u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama života a najčešće pogađa mušku populaciju. Seboroični dermatitis je uglavnom prisutan i u doba puberteta kada dolazi do promena intenziteta hormona. Ostali uzroci seboreje jesu: loša ishrana, stres, gojaznost, i mnogi drugi faktori.



Da bi ste izbegli ili držali pod kontrolom seboreju, potrebno je obratiti se lekaru, koji će vam savetovati da obratite posebnu pažnju na negu i generalno tretiranje kože glave. Potrebno je da se koriste preparate ili tretmane koje vam dermatolog prepiše kako bi se rešili svraba a seboreju držali pod kontrolom.

Seboroični dermatitis je kožno oboljenje koje jednom kada dobijete, ne možete ga izlečiti. Kako biste ga držali pod kontrolom veoma je bitna nega kože glave, kao ida stres svedete na minimum.

Нема коментара:

Постави коментар