Psorijaza

Psorijaza, šta je to?

Psorijaza je kožno oboljenje koje se javlja u vidu crvenila na koži. Može se javiti u bilo kojoj starosnoj dobi i zahvata 2 do 3 % stanovništva a u trećini slučajeva se javlja u dobi oko dvadesete godine.

Psorijaza se može javiti između dvadesete i četrdesete godine života. Razlog za nastanak psorijaze može se naći u genetskim predispozicijama ili nastanku lezija. Čest uzrok za nastanak jeste stres, bakterijska ili virusna infekcija, dok alkohol i cigarete mogu samo da pogoršaju stanje. Dakle genetski se prenosi putem više gena dok na nivou kože se javlja usled obnavljanja epidermisa. Samim tim neki od faktora su: opekotine, određeni lekovi, psihološki stres, infekcije i vremenske promene.


Nastanak psorijaze

Nastanak psorijaze sa naučnog aspekta objašnjavaju kao posledicu ubrzane deobe ćelija. Kada je koža bolesna, ćelijama je potrebno oko četiri dana da sazru, zatim se te ćelije nagomilavaju i formiraju uzdignute lezije na koži koje su crvene boje. Kod zdrave kože potrebno je oko 28 do 30 dana da sazre a nakon toga se ćelije osuše i ljušte, uglavnom sa površine kože.
Na koži glave može se pojaviti više psorijaznih područja koja se posle mogu proširiti na predeo iza ušiju i čela. Psorijazu možete prepoznati kao crvenskasta i krljušasta uzdignuća na koži. Kao i kod gotovo svake bolesti, tako i psorijaza može biti blaga i skoro neprimetna, a može se pretvoriti i u težak oblik oboljenja. Teži oblik oboljenja psorijaze izaziva zadebljanja koja nalikuju na krljušt.

Simptomi

Simptomi psorijaze kod blažeg oblika mogu biti u vidu perutanja glave. Kod težeg oblika ove bolesti simptomi jesu: opadanje kose, intenzivan svrab, suva koža temena, perutanje kože glave, osećaj peckanja i bola.

Vrste psorijaze

Erythrodermic psoriasis, plaque psoriasis, inverse psoriasis, pustular psoriasis, guttate psoriasis

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis jeste najčešća vrsta psorijaze i obuhvata oko 80 posto ljudi. Poznata je još i kao psoriasis vulgaris. Ova vrsta psorijaze može se prepoznati tako što se na koži pojavljuju suve blago crvene mrlje koje su blago podignute i koje se nazivaju plakovi. Ono što je karakteristično za plakove jeste što su prekriveni srebrno-belim ljuskama i mogu se pojaviti bilo gde a najčešća mesta jesu: laktovi, donji deo leđa, vlasište i kolena. Plakovi se mogu pojaviti na vlasištu i mogu se proširiti  na uši, zadnji deo glave i čelo.

Нема коментара:

Постави коментар