PCOS kao uzrok opadanja kose


Kako testosteron utiče kod žena

Kada je reč o policističnim jajnicima, uzok zašto kosa opada krije se u muškom hormonu. A reč je o hormonu „Testosteronu“. Testosteron se tada pretvara u androgen, koji je poznat i kao „DHT“. Androgen je loš za folikul kose i dovodi do slabljenja kose, takođe dovodi do smanjenja i oštećenja vlasi. 

Ako se pitate koji je jedan od glavnih i najčešćih uzoraka za opadanje kose kod žena, odgovor je PCOS ( Polycystic ovary sindrome ).

Rast nivoa androgena negativno utiče na sam rast kose i samim tim izaziva androgen alopeciju. Postoje i muška i ženska alopecija, razlika je što ženska alopecija jeste ta da žene ne gube kosu na temenu. Usled svega toga kosa prelazi u stanje mirovanja i počinje da opada.



Alopecija

Alopecija se još u narodu zove opadanje kose. Postoji više vrsta alopecije. Normalna alopecija, koja se dešava usled prirodnog opadanja kose. Sama reč alopecija se odnosi baš na opadanje kose koje je pojačano i izlazi van granica normalnog opadanja kose i koje uzrokuje ćelavost. Alopecija ne mora samo da uzrokuje gubitak kose. U nekim slučajevima alopecija uzrokuje i opadanje obrva, trepavica, dlaka sa nogu i ruku.


Šta uzrokuje alopeciju?

  1. Faktori koji su nasledni
  2. Infekcija skalpa
  3. Stres
  4. Hormoni
  5. Sam tretman kose
PCOS ili poznatiji kao sindrom policističnih jajnika, veoma je čest poremećaj kod žena, koji izaziva mnoge simptome. PCOS uzrokuje dodatnu proizvodnju androgena, što na kraju dovodi do virilizacije, a odnosi se na razvoj muških karakteristika.
Kada kosa opadne zbog policističnih jajnika, sama se neće obnoviti, ali uz pomoć određenih tretmana može da se stimuliše rast nove kose.

Tretmani koji su se pokazali kao delotovorni jesu: Mezoniti, PRP i KIT. 
Ako ste ipak više za varijantu domaćih lekova ili kućnog lečenja prirodnim putem ovo su neki od prirodnih lekova: 
  1. Cink – do 50mg kroz 8 nedelja deluje blagotvorno na rast kose
  2. Gubitak težine  
  3. Bioton – koristi se kao dodatak za rast kose


Нема коментара:

Постави коментар