Muška maljavost kod žena

Hirzutizam, šta je to?

Žene se godinama bore sa ovim problemom, a da nisu ni svesne da pate od raznih bolesti. Jedna od bolesti jeste i muška maljavost, tačnije Hirzutizam. Hirzutizam jeste bolest ili stanje pojačane muške maljavosti. Ova tema nije ništa novo, međutim mnoge žene u današanje vreme nisu svesne da pate od ove bolesti. 

Pojava ovog stanja vidna je u slučaju  kada se pojave debele pigmentisane dlake na mestima gde se one ne javljaju. Dakle, hirzutizam je pojava dlakavosti kod žena na androgen-senzitivnim područjima. Tačnije mesta gde se ovakav vid dlaka javlja jesu mesta gde se uglavnom javljaju kod muške populacije, a to su: brada, sredina grudnog koša, brkovi, donji deo stomaka, ramena i leđa.

Dr. Ricardo Azziz

Hirzutizam stanje nastaje kao posledica hormonalnog poremećaja, tačnije disbalansa, može biti praćeno i drugim pojavama kao što su: porast mišićne mase, dubok glas, pojava akni, povećanje klitorisa, smanjenje veličine dojki. Preterano visoki nivo androgena jeste uzrok nastajanja hirzutizma, a ostali simptomi se mogu javiti kasnije.

Dr. Ricardo Azziz

Kada se spominje hirzutizam, takođe pojam koji se spominje jeste i virilizam. Virilizam jeste poremećaj u polnom razvitku kod žena. Virilizam je razvitak koji nije potpun kada se radi o unutrašnjim polnim organima ili nepotpuni izostanak menstruacije.

Simptomi ili uzroci pojave virilizacije:

  1. Predispozicije koje su genetske prirode, u oko 50% slučajeva
  2. Policistični jajnici, kada se radi o disbalansu hormona
  3. Hormonski poremećaj, koji može biti posledica stresa, nasleđa, itd.
  4. Poremećaj rada hipofize
  5. Tumora
  6. Dijabetes
  7. Kongenitalne adrenalne hiperplazije

Lečenje:

Hirzutizam se tretira raznim načinima, od čupanja dlaka, brijanja, epilacijom, izbeljivanjem dlaka. Međutim, ovi načini nisu rešenje na duže staze, jer dlaka počne da raste već nakon par dana. Zato je potrebno ovom stanju se posvetiti duboko i temeljno. Stanje muške dlakavosti se najčešće leči lekovima, koji pomažu da se smanji nivo muških hormona u krvi. To je rešenje na duže staze, iako je potrebno nekada i par meseci kako bi se primetili rezultati.

Нема коментара:

Постави коментар