Transplantacija kose - rani radovi


Istorija transplantacije kose

Prvu operaciju transplantacije kose obavio je Dr Norman Orentreich 1952 godine u Njujorku. Ova istorijska studija je objavljena 1959 godine, tek nakon više godina odbacivanja od nevladine medicinske zajednice. 
Dr. Orentreich je osmislio izraz „donatorska dominacija“ i objasnio osnovni princip transplantacije kose. Osnovni princip presađivanja kose znači da transplantirana kosa nastavlja da pokazuje iste osobine kao kosa sa predela glave koja je uzeta prilikom procedure transplantacije. Ovo znači da će zdrava kosa koja se uzima sa potiljka ili bočne strane glave (stalna zona), nastaviti da raste kao da je i dalje u izvornoj lokaciji. DOMINANTNA DOMINACIJA  objašnjava zašto je kosa u donatorskom području, koja je otporna na ćelavost, nastavila da raste nakon što je presađena na istanjenje ili predele glave bez kose.
Tokom 70tih godina  sve procedure transplantacije kose su koristile velike graftove, koje su postale poznate pod nazivom „čepovi za kosu“, a termin „čepovi za kosu“ postali su sinonim za transplantaciju kose u modernim društvima. Godinama su ovi ,,čepovi za kosu,, predstavljali jedinu hiruršku opciju, tako da su pacijenti, koji su želeli da im se obnovi kosa, prihvatili manje optimalne ishode.

Нема коментара:

Постави коментар