Bojenje kose može biti lekovito! Otkrivamo kako da ofarbate kosu 100% prirodnim bojama!

Prirodno bojenje kose uz pomoć biljaka

Ma koliko čudno zvučalo kosu možete ofarbati i na prirodan način.
Prirodnim bojama iz biljaka možete bez problema postići crvene, smeđe, pa čak i plave nijanse. Ono što je veoma bitno, jeste da ove boje ne štete kosu, već i poboljšavaju kvalitet- daju joj volumen, čvrstoću i sjaj. Takođe, neke od prirodnih boja uspešno uklanjaju perut, smanjuju elektricitet i pomažu u borbi protiv masne kose. Osim toga, prirodne boje za kosu ne sadrže hemikalije koje mogu izazvati alergije, opadanje kose i druge probleme.

U nastavku teksta pogledajte koje biljke možete koristiti za bojenje kose:

Klasična kana – Kana (LAWSONIA INERMIS), biljka koja potiče i raste u području Azije i Afrike, u Egiptu se koristila još pre 5000 godina za negu kose i bojenje sedih.Ona daje kosi crvenkaste tonove, uspešno pokriva sede, povećava volumen i vraća sjaj. Neguje i štiti kosu, dobar je regenerator i stvara zaštitni sloj na kosi. Osim toga, sprečava dalja oštećenja kose, vraća čvrstinu, vlagu i jača kosu. Zahvaljujući antigljivičnom dejstvu, kana uklanja i sprečava perut i može se koristiti u lečenju gljivičnih oboljenja.

Indigo prah – poznat i kao crna kana, najčešće se koristi u mešavini sa klasičnom kanom i takva kombinacija kroti kovrdže, zaglađuje vrhove tako da potpuno uklanja elektricitet. Bojenjem indigo prahom se postiže intenzivno crna boja čak i ukoliko ste plavi ili sedi. Indigo prah ne prouzrokuje iritacije i ne oštećuje kosu već je štiti, neguje i daje joj sjaj.

Bezbojna kana – (CASSIA OBOVATA) pravi je pojačivač i regenerator kose. Bezbojna kana hrani teme i kožu glave, a kosu čini jačom. Pomaže u borbi sa masnom kosom i iritiranog temena koje svrbi.U kombinaciji sa klasičnom kanom daje svetlo-smeđu ili plavu boju. Korišćenjem na sedoj ili plavoj kosi postižu se zlatni tonovi. Nanošenje kane se ne preporučuje na sveže obojenu kosu. Poželjno je sačekati dve do tri nedelje.

Žalfija – ukoliko želite da potamnite kosu ova biljka je idealna za vas. Jednu šaku žalfije prelijte sa litrom vode i kuvajte pola sata (ukoliko želite tamniju nijansu kuvati duže). Potom ostavite da se prohladi i isperite sveže opranu kosu petnaestak puta tako skuvanim čajem. Držite čaj na glavi desetak minuta a zatim isperite. Isti postupak ponavljajte jednom nedeljno dok ne postignete željenu nijansu. Boja se održava tako što se tretman ponavlja jednom mesečno.

Koren rabarbare za plavuše – Ova biljka ističe plavu boju. Dame koje imaju svetlo-smeđu kosu, mogu postići i boju meda. Potrebno je da 4 kašičice ove biljke prelijete sa tri čaše vode i kuvate 20 minuta. Opranu kosu isperite petnaestak puta sa čajem. Najbolji učinak se postiže kada se kosa osuši na suncu.

Kamilica - ova biljka važi za najpoznatiju biljku za posvetljivanje kose. Potrebno je da skuvate čaj od 5 kašika kamilice u 2dl vode. Utrljajte topli čaj u kosu, umotajte u foliju ili kesu a zatim u peškir, pa ostavite da odstoji 15 – 20 minuta, nakon čega kosu možete isprati.

Ekstra savet:
Ako niste sigurni u odabir boje i vrste biljaka kojim ćete tretirati kosu pokupite vlasi sa četke i isprobajte preparate na njima.

Foto:pexels.com



Нема коментара:

Постави коментар