Zašto muškarci gube kosu?


Transplantacija kose vraća muškarcima samopouzdanje

Poznato je da je gubitak kose veoma čest problem kod muškaraca i da je transplantacija nekad jedino rešenje. Ova procedura mnogim mukarcima promeni život na bolje.


Koji je uzrok opadanja kose?

S godinama, čak 70 odsto muškaraca ima problem sa kosom - njihova kosa počinje da opada , te postaje ređa. Veliki broj muškaraca ima strah od gubitka i proređivanja kose, te ovo stanje veoma često utiče na samopouzdanje. U rešavanju ovog problema, makar samo privremeno, pomaže ishrana bogata namirnicama koje jačaju kosu, odgovarajuća frizura, feniranje koje daje kosi volumen i čini da izgleda gušća, kao i masaža temena i preparati za oblikovanje kose. Međutim, kada kosa postane toliko retka da ne mogu da „prikriju“ ćelavost, mnogima je transplantacija kose idealno rešenje. Transplantacija kose ne pruža samo estetske promene, nego i emocionalne – vraća samopouzdanje i sigurnost. Takođe, brojna istraživanja su pokazala da presađivanje kose podmlađuje.

Kod muškaraca, gubitak kose se najčešće javlja zbog vezivanja jednog androgenog hormona za receptor koji se nalazi u korenu dlake, te dolazi do propadanja potentnih ćelija koje vremenom istanjuju kosu – postaje svilenkasta, na kraju oštećene dlake opadaju, a koren je uništen.

Transplantacija kose muškarce čini pristupačnijim

U istraživanju u kojem je učestvovalo 122 volontera, 58 muškaraca i 64 žene, istraživači su  volonterima dali 13 parova fotografija – na sedam su bili muškarci pre i posle transplantacije kose, dok su na ostalih 6 bili muškarci koji se nisu podvrgli ovom zahvatu. Rezultati istraživanja pokazali su da transplantacija osim mladalačkog izgleda, muškarci nakon zahvata izgledaju uspešnije i pristupačnije. Pored toga, naučnici su ispitali i osobe koje su se podvrgle tretmanu, te zaključili da im se život značajno promenio posle zahvata – na bolje.

AHT – najprestižnija tehnologija za transplantaciju kose

Razvojem medicine i tehnologije, transplantacije kose je mnogo uspešnija, te se sve više ljudi i podvrgava ovakvim tretmanima. AHT (Advanced Hair Transplantation) je metoda koja se radi najsavremenijim instrumentima i ima niz prednosti u odnosu na ostale metode. Kod ove metode koriste se posebni instrumenti minimalnog promera koji čine da svaki folikul ostane vitalan. Za razliku od drugih tehnika, AHT metoda presađivanja kose pruža potpuno prirodan izgled kose, bez trauma na koži.
Muškarci koji se odluče za AHT metodu presađivanja kose, ne moraju da se odriču svojih svakodnevnih obaveza – sutradan nakon transplantacije kose mogu da nastave sa uobičajenim aktivnostima.

Foto: pexel.com

Нема коментара:

Постави коментар