Ni žene nisu pošteđene: Ćelavost sve učestaliji problem!


Ćelavost kod žena

Gubitak kose kod muškaraca je društveno prhvaćena pojava. Međutim, danas sve veći broj žena ima problema sa gubitkom kose. Jedan od glavnih uzroka je veliki stres kod pripadnica nežnijeg pola. 
Činjenica je da je duga, negovana kosa odraz ženstvenosti. Kada kosa počne da se menja – proređuje se, gubi kvalitet i počinje da opada, to mnogim ženama predstavlja veliki problem. Osim spoljnih faktora i preparata za negu kose, i genetika i način ishrane imaju važnu ulogu za kvalitet vlasi.

Kako ishrana utiče na zdravlje kose
Zdrava ishrana može sprečiti gubitak kose, jača je i čini sjajnom. Nedostaci određenih nutrijenata mogu da utiču na zdravlje kose. Esencijalne masne kiseline, naročito omega-3, igraju ključnu ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju.  Saznajte koje namirnice su dobre za kosu.

Genetske predispozicije za ćelavost

Kod pripadnica lepšeg pola gubitak kose obično ima snažnu genetsku komponentu koja može da se nasledi od majke ili oca. Prirodna ćelavost, odnosno androgena alopecija, može da počne još u kasnim tinejdžerskim godinama – što ranije počinje, veću ima tendenciju da bude ozbiljan.

Za razliku od muškaraca, većina žena koje pate od ćelavosti nemaju visoke zaliske ili ćelu na vrhu glave. Kod dama postoji vidljivo proređivanje kose oko glave. Prvi znak gubitka kose koji većina žena primeti je širenje razdeljka i smanjenje repa.


Otkrijte na vreme! Ovi pokazatelji ukazuju na uznapredovali gubitak kose:
  • povećano opadanje
  • smanjenje dijametra niti dlake
  • smanjenje gustine kose (broja dlaka po kvadratnom centimetru)
  • proširenje razdeljka

U prvoj fazi  uočava se povećano opadanje kose, nakon čega sledi smanjenje razmere dijametra dlake i broja dlaka u zahvaćenom području. Potom se proširuje razdeljak, a kosa se proređuje od čeone ivice vlasišta prema potiljku.

Sa ovim problemom većina žena se susreće u srednjim ili kasnim dvadesetima. Androgena alopecija je najčešći tip gubitka kose kod žena. Kod žena koje imaju naslednu sklonost ka gubitku kose problematična je rana adolescencija i dvadesete godine. Takođe, kritičan period je i menopauza. Razlog tome je prirodno smanjenje cirkulacije ženskog polnog hormona estrogena koje dovodi do poremećaja hormonalne ravnoteže u korist androgena, muškog polnog hormona.
Pored toga, fizički i emocionalni stress, konzumiranje lekova, razne dijete, porođaj, poremećaj rada štitne žlezde, kao i gljivična infekcija na vlasištu mogući su uzroci gubitka kose.



Нема коментара:

Постави коментар