Hrana za kosu


Za zdravlje naše kose, kao i za zdravlje celokupnog organizma, neophodna je zdrava hrana. Naša kosa i koža su spoljašnje stanje našeg organizma. Ćelijama, koje stvaraju kosu, je potrebno redovno snabdevanje najvažnijim nutrijentima. Za zdravu, čvrstu i gustu kosu potrebni su vitamini, minerali, omega 3 masne kiseline i proteini.
Namirnice koje su bogate vitaminima, neophodnim za zdravlje naše kose, kože i celokupnog organizma:
  1. Mandarine
  2. Spanać
  3. Puter od badema
  4. Losos
  5. Cimet
  6. Jogurt
  7. Jaja
  8. Sočivo
  9. Ovas
  10. Borovnice
  11. Orašasti plodovi
  12. Ječam
  13. Šitake pečurke
  14. Banane
  15. Ostrige
  16. Kineski kupus
  17. Integralni pirinač
  18. Leblebija
  19. Šargarepa
  20. Riba Iverak
Mandarine – Vitamin C, kojima su mandarine bogate, olakšava organizmu da apsorbuje gvožđe, iz spanaća recimo, tako da je značaj mandarine za rast kose dvostruk.
Spanać –  Spanać je bogat gvožđem i sadrži sebum koji je kao prirodni balzam.
Puter od badema – Puter od badema sadrži proteine, zdrave masti i neke vitamine koji su važni za zdravlje kose. Vitamin E je odličan za davanje sjaja i gustine kosi.
Losos – Omega 3 masne kiseline je najbolje dobiti iz ribe, lososa, skuše ili sardine. Omega 3 masne kiseline čine da budemo zdravi i fit, ali su one jako važne za rast, sjaj i gustinu kose. 
Cimet – Cimet poboljšava cirkulaciju, što dovodi kiseonik i nutrijente do naše kose. Dodajte ovaj začin u vaš doručak, kafu ili ovsenu kašu.
Jogurt – Stari Grci su, kao i mnogi drugi narodi, jeli još od 500 godine p.n.e. grčki jogurt. Jogurt je bogat vitaminom B5, koji utiče na cirkulaciju krvi u koži glave i samim tim rast kose.
Jaja –  Jaja su puna vitamina B7, biotina koji pospešuje rast kose i jača dlaku.
Sočivo – Folna kiselina je potrebna telu kako bi se obnovilo zdravlje crvenih krvnih zrnaca.  Sočivo je puno proteina, cinka, gvožđa i folne kiseline (vitamina B9).
Ovas –  Bogat vlaknima, cinkom, omega 3 masnim kiselinama, gvožđem…Ovo je jako bitno za stimulaciju i rast kose.
Borovnice – Borovnice stimulišu rast kose zahvaljujući prisustvu proantocijanidina, koji utiču na rast kose tako što ubrzavaju prelaz iz telogena u anagen fazu rasta dlake. Borovnice sprečavaju prerano sedenje kose.
Orašasti plodovi – Orah sadrži ulja koja povećavaju količinu elastina u kosi a elastin kosu čini savitljivom i onemogućava pucanje dlake.
Ječam – Ječam sadrži Vitamin E. Vitam E je moćan antioksidant koji šiti ćelije kože, oporavlja oštećenja na koži nastala dejstvom sunca, koja utiču na slabljenje i proređivanje kose. Vitamin E se koristi za lečenje ćelavosti.
Šitake pečurke – Šitake su bogate bakrom, a bakar pomaže kosi da zadrži svoju prirodnu boju.
Banane –  Silicijum, koji se nalazi u bananama, povećava gustinu kose i čini da kosa postane jača i izdržljivija.
Ostrige –  Ostrige sadrže velike količine cinka. Cink je važan mineral za opšte zdravlje organizma. Kada ga nema dovoljno, može da dođe do opadanja kose, ali ne samo kose, već i trepavica.
Kineski kupus – je prebogat gvožđem, trebalo bi da primetite visok rast u koncentraciji feritina.
Integralni pirinač – Integralni pirinač je savršen za pružanje energije, a bogat je i vitaminom B. Vitamin B je potreban za rast jake kose.
Leblebije –  Leblebije sadrže veliku količinu vitamina B9. Vitamin B9 je važan za rast kose i stvaranje kolagena.
Šargarepa – Beta karotin stimuliše žlezde u koži glave da stvaraju sebum. On se nalazi u narandžastom povrću i voću, bundevi, dinji, mangu, šargarepama i slatkom krompiru.
Riba Iverak – Magnezijum je, uz gvožđe, drugi po redu važan mineral koji daje sjaj kosi. Ova riba je bogata magnezijumom, kao i sledeće vrste ribe: losos, skuša, bakalar, tuna.

Нема коментара:

Постави коментар