Top 10 saveta za negu kose zimi!

Kako pravilno negovati kosu tokom zime


Ako mislite da nega kose zimi nije nešto o čemu treba posebno voditi računa, varate se! Ukoliko želite da proleće dočekate sa zdravom i sjajnom kosom, a ne suvom i dehidriranom potrebno je da vodite računa o kosi.


Niske temperature, hladan vetar, kao i suv vazduh u zatvorenim prostorijama su tokom zime najveći neprijatelji vaše kose. Iz tih razloga, kosi je potrebno pružiti dodatnu negu. Predstavljamo vam 10 saveta koji će čuvati zdravlje vase kose i tokom hladnih zimskih dana.

1. Perite kosu mlakom vodom
Vruća voda oštećuje i isušuje kosu. Stoga, kako biste zadržali vlagu u kosi, te dali joj poseban sjaj, perite je mlakom vodom, a ispirajte je hladnom.

2. Smanjite upotrebu fena
Stručnjaci savetuju da tokom hladnih zimskih dana manje koristite fen. Takođe, obavezno pre feniranja na kosu nanesite regenerator koji se ne ispira ili sredstvo koje štiti od topline. Najbolje je da kosu operete dan pre i ostavite tokom noći da se suši prirodno.

 3. Nemojte da perete kosu svaki dan
Svakodnevno pranje kose odstranjuje prirodna ulja s kože glave i uzrokuje suvoću vlasišta i kose. Za pranje koristite blagi šampon sa što više prirodnih sastojaka. Preporučuje se i šampon za suvo pranje ili dečiji puder koji odstranjuje suvišnu masnoću i osvežava kosu.

4. Ne zaboravite regenerator
U hladnim danima najčešći problem su elektricitet i suva kosa. Stoga, kako biste sprečili elektricitet obavezno koristite regenerator kod svakog pranja kose

5. Ne izlazite napolje s mokrom kosom
Zimi nikad nemojte da izlazite iz kuće ako niste do kraja osušili kosu, jer je mokra kosa sklona pucanju i lomljenju vlasi.

6. Zaštitite glavu šalom ili kapom
Kad izlazite na hladnoću, zaštitite kosu laganim šalom ili kapom, ali ne prečvrsto.

7. Redovno šišanje
Za zimske mesece dobro je pripremiti kosu šišanjem koje će vam pomoći da imate frizuru koja se lako održava. I tokom zime preporučuje se redovno šišanje vrhova.

8. Pravilno perite kosu
Tokom hladnih zimskih dana preporučuje se sledeći redosled kod pranja kose: prvo  nanesite pola kašičice omiljenog ulja na glavu, jojobu, maslinovo ili bademovo ulje. Zatim nanesite regenerator, ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite kosu kosu malom količinom šampona. Na kraju, ponovno nanesite malo ulja na kosu.

9. Avokado čuva kosu
Avokado sadrži ulja i vitamin koji blagotvorno deluju na kosu. Izgnječite manji avokado i izmešajte sa kašičicom meda i kašičicom maslinovog ulja. Nanesite na vlažnu kosu i ostavite barem 30 minuta, tada isperite.

10. Maslinovo ulje
Operite kosu toplom vodom, a zatim utrljajte maslinovo ulje i ostavite da odstoji 20 minuta. Potom isperite hladnom vodom.

Foto: pixabay.com


Нема коментара:

Постави коментар