Opada vam kosa? Napravite sami jeftin, a efikasan serum!

Serum od crvenog luka sprečava opadanje kose

Uprkos činjenici da se miris luka svrstava u red omraženih kuhinjskih mirisa, zbog lekovitosti ove namirnice vredi se žrtvovati i zanemariti neprijatni miris. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na zdravlje kose – sprečava opadanje i pospešuje rast.


Brojna istraživanja pokazala su da serum od crvenog luka sprečava opadanje kose.  Ovaj serum je vrlo jednostavno napraviti, s obzirom na to da se radi o namirnici koju svi imamo u kuhinji.  Potpuno je bezbedan za upotrebu jer ne izaziva iritacije i alergije, te ne postoje nikakve nuspojave.

Kako napraviti serum

U blender staviti crveni luk i dobro usitniti. Potom smesu staviti u gazu i iscediti sok. Tečnošću napunite bočicu sa sprejom. Nanesite na koren kose po celoj glavi. Ukoliko nemate bočicu, to možete uraditi četkicom (kao kod farbanja). Teme prekriveno serumom masirati  pet minuta, i ostaviti na glavi još 20 minuta da odstoji.  Praktikujte dva do tri puta nedeljno.

Kako luk deluje na kosu?

U svom sastavu, crni luk sadrži izuzetno visok procenat sumpora, te pozitivno deluje na prokrvljenost temena, a samim tim jača koren i sprečava opadanje kose. Osim toga, zahvaljujući antibakterijskom delovanju ove namirnice, crni luk ublažava i sprečava iritaciju kože glave.

Koristi se od davnina u lekovite svrhe


Leokovitost luka datira još od davnina pa neki od interesantnih stvari su da su Egipatske faraone sahranjivali sa crnim lukom jer je ono za Egipćane pedstavljalo simbol večnosti. U Starogrčkoj su crni luk koristili za snagu, izdržljivost i prezentaciju raznih veština. Čak su utrljavali luk u kožu , pravili sok od njega i pili. Osim za gubitak kose, crni luk se koristio i kao protivotrov za ujed određene vrste zmija, za glavobolje, asme i bronhitisa, raznih vidova kašlja.  Njegova ljuska se koristi  za bojenje tkanine i uskršnjih jaja. Zemlja koja je najveći potrošač luka je Libija što ne znači da je u toj zemlji manje osoba sa proređenom kosom. Kao što smo u raznim člancima pisali opadanje kose uglavnom nastaje na genetskoj osnovi.

Foto: pixabay

Нема коментара:

Постави коментар