Želite da sprečite opadanje kose? Evo par saveta


Neke studije su pokazale da bi se žene pre odrekle seksa i vitke linije nego da dozvole da dovedu do toga da im se kosa proredi ili da je, nedaj Bože izgube. Upravo je jedna od najvećih ženskih noćnih mora da ostanu bez kose.

Normalno je u proseku izgubi od 30 do 80 vlasi kose na dan. Svaki gubitak vlasi preko magičnog broja 100 u periodu od 2 do 3 meseca treba da je signal da nešto zaista nije uredu sa vašim organizom i vašom kosom i u tom slučaju bi se zaista trebali obratiti lekaru ili posetiti nekog stručnjaka za zdravlje kose.

Koji su glavni uzroci opadanja kose?

Godišnja doba u mnogome utiču na količinu opadanja kose. Jesen je period kada kosa generalno najviše opada. Kosa se generalno hrani sučevom svetlošću pa je s toga tokom leta obično pojačan rast i razvoj kose da bi, tokom jeseni, zbog manjeg broja sunčevih sati kosa polako počela da opada. 

Kosa ima svoj životni ciljlus koji se ogleda u 3 faze: rast, odmaranje, opadanje.
Stres generalno utiče veoma loše na organizam te ako ste pod konstantnim stresom, životni ciklus kose se omete i ona mnogo brže dolazi u fazu opadanja. 

Pored toga kosi ni malo ne prija ni kada je non-stop vezana, kada se previše fenira, ali ni kada se koristi velika količina hemijskih sredstava.


I kosi je kao i organizumu potreban odmor pa je potrebno praviti pauze u korišćenju preparata kako bi se ona "odmorila".

Često pranje kose, trudnoća, hormonski poremećaj, anemija, naglo mršavljenje, lekovi kao i godine predstavljaju još neke uzroke koji dovode do proređivanja i opadanja kose.

Kako da smanjim opadanje kose?

Evo par korisnih saveta kako da pomognete vašoj kosi da bude lepa i zdrava i da se smanji količina izgubljenih vlasi:
  • Koristite blage šampone za kosu. Obratite više pažnje pri kupovini. Preporuka je da nikako ne koristite agresivne šampone za kosu. Nemojte previše verovati čudesnim formulama i šamponima za kosu koji sa oznakom "protiv opadanja kose". Koristite proverene marke šampona koje u sebi nemaju agresivne supstance. Obiđite velike trgovinske lance, raspitatjte se. Potražite šampone sa vrednosti PH 5.5 jer to PH vrednost vaše kože.
  • Priliko pranja nemojte koristiti previše vruću vodu. Previše vruća voda nije dobra kako za kožu tako ni za kosu. Obratite pažnju.
  • Pre kose dobro raščešljajte kosu. U koliko imate dugu kosu, obavezno je pre pranja dobro raščešljajte kako ne bi bila izlomljena nakon pranja. 
  • Koristite kapi od koprive. Ono što je svakako dobro za vašu kosu jeste da je hranite hraniljivim materijama koje su za nju dobre. Tu svakako spada kopriva pa je preporuka da se nekoliko sati pre pranja kose u nju utrljaju kapi od koprive, orahovo ulje ili ulje od lavande.
    Svakako da je preporuka i da se kosa ispere sa vodom u kojoj ste prethodno prokuvali listove od limuna.
  • Maslinovo i kokosovo ulje. Istraživanja su pokazala da su maslinovo i kokosovo ulje veoma zdravi i puni hranljivih materija koje su dobre ne samo za kosu već i za organizam kao celinu. S toga je preporuka da se nakon pranja kose utrlja nekoliko kapi kokosovog ili maslinovog ulja kako bi ona dobila mekoću i sjaj.
  • Izbegavajte sušenje kose fenom. Fen i vreo vazduh generalno ne prija vašoj kosi jer dovodi do njenog isušivanja pa ona onda sklonija otpadanju. Preporuka je da kada god je moguće, kosu sušite prirodnim putem.

Da se odmah razumemo: opadanje kose ne možemo sprečiti ali možemo uticati na to da se smanji obim vlasi koje otpadaju i da pomognemo kosi da izgleda zdravo i lepo.

Нема коментара:

Постави коментар