Dame oprezno: Zaboravite na rep i punđe, mogu da vam unište kosu!


Kako se izboriti sa trakcionom alopecijom?

Vezivanje kose u rep ili skupljanje u punđu, kao i uvijena kosa, mogu izazvati stanje poznato kao trakciona alopecija. Ovaj problem nastaje kada svakodnevno imate frizuru koja povlači dlaku iz ležista ili nesvesno čupa dlaku.



Koji je glavni uzrok ovog problema?
Glavni uzrok trakcione alopecije je čvrsto zategnuta frizura koja kontinuirano vuče dlaku. Takođe, ova vrsta opadanja kose može da bude izazvana i hemijskim i termičkim tretmanima za negu kose. Budite oprezne sa zatezanjem i pletenjem kose, kao i čestom upotrebom agresivnih hemikalija i termičkih aparata za stilizovanje jer izazivaju signifikantno oštećenje folikula kose, što vodi do opadanja kose.

Ovaj problem najčešće se javlja kod pripadnica lepšeg pola koje često nose kosu jako zategnutu u rep ili punđu, šnalice ili ‘dredove’. Osim toga, osobe koje nose tesne šlemove ili kačkete dug vremenski period mogu imati problema sa trakcionom alopecijom.

Kako se izboriti sa trakcionom alopecijom?
Gubitak kose kod ovog stanja je privremen, te rast kose može da se obnovi. Ukoliko ne reagujete na vreme, i trakciona alopecija potraje godinama, gubitak kose može da postane trajan i da se razvije cikatricijalna alopecija.
Najbolje rešenje za ovaj problem je transplantacija kose. Ako razmišljate o ovom poduhvatu, preporučujemo vam transplantaciju kose AHT metodom

Нема коментара:

Постави коментар